Százezer forintra emelné az otthonápolási díjat az LMP

Fotó: Pixabay

Százezer forintra emelné az otthonápolási díj jelenlegi havi 30-50 ezer forintos összegét az LMP – jelentette be a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ennek érdekében törvényjavaslatot nyújtottak be, és arra kérik a többi pártot, hogy támogassák a kezdeményezést – közölte Ungár Péter. A társadalom elöregedése miatt ugyanakkor szükségesnek tartják egy az idősellátó-rendszer fejlesztését szolgáló program elindítását is – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy az előrejelzések szerint 2050-re nem lesz olyan család, amelynek nem kell idős, demenciában szenvedő rokonról gondoskodnia. A helyzet kezelése érdekében, már most el kell kezdeni az idősgondozói kapacitás bővítését, hiszen ma vállalhatatlanul hosszú, 2-3 éves várakozás után lehet bejutni ezekbe az intézményekbe. Szükséges továbbá a szociális ágazatban, idősgondozásban dolgozók bérének növelése és az otthoni segítségnyújtási hálózat fejlesztése is – sorolta a képviselő.

Kérdésre válaszolva elmondta: az otthonápolási díj megemelése a magyar költségvetés egészéhez mérten elenyésző összeget, évente 25-30 milliárd forintot igényelne.

MTI

Szóljon hozzá!

− 2 = 3