Felavatták a Boldog Apor Vilmosról készült festményt

Apor Vilmosról Fotó: Körös Hírcentrum

Gyulán, a Városháza dísztermében avatták fel a boldoggá avatott magyar vértanú püspök portréját.

hirdetés

Az ünnepség kezdetén Berndt Richárd a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tanulója Mécs László, A vértanú püspök című versét szavalta el. Ezt követően Dr. Görgényi Ernő polgármester és Dr. Kiss-Rigó László megyés püspök közösen leplezték le a festményt, melyet a püspök fel is szentelt. A leleplezés és felszentelés után Bogdán Gábor a Klarinéttal a székesegyházban című koncertszólót adta elő.

hirdetés

A kép készítője, Albrecht Júlia képzőművész, a gyulai művésztelep vezetője elmondta milyen nagy kihívás volt számára ez a feladat. A művésznő festő szakon végzett a képzőművészeti egyetemen, de évtizedek óta kisplasztikákat, plasztikákat készít. Szerencsére Apor Vilmosról rengeteg fotót kapott, melyek alapján összegyúrta és megfejtette a püspök karakterét, mely folyamatnak a fázisait be is mutatta az avatáson. Nem volt egyszerű dolga, hiszen, mint mondta a fotó egy adott pillanatot mutat, ami messze nem hozza azt az élményt, amit egy élő ember 3 dimenzióban mozogva, gesztikulálva, különböző arckifejezésekkel mutat. A püspök karaktere olyan volt, hogy majdnem minden nézetből szinte egészen más embert lehetett látni.

Kónya István alpolgármester elmondta, tavaly szeptember 28-án tartott emlékülésen a polgármesterrel elhatározták, hogy egy kiadványt és festményt fognak készíttetni a püspökről, melynek a leleplezése Apor Vilmos születésnapjára, azaz február 28-ára essen. A tavalyi évet tekintve 100 éve annak, hogy Apor Vilmost plébánossá nevezték ki Gyulán, aki negyed századon át szolgálta a várost.

A kiadvány az elgondolkodtató életrajzi elemek mellett az emlékülésen elhangzott köszöntőket is tartalmazza.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 5