Célegyenesbe ért a viharsarki koraszülöttmentő

koraszülöttmentő Fotó: Körös Hírcentrum

Ahogyan arról már korábban értesülhettek, újabb mérföldkőhöz érkezett a viharsarki koraszülöttmentő-projekt. A napokban ugyanis aláírásra került az a négyoldalú együttműködési megállapodás, amely hivatalosan is üzembe helyezte az autót. Természetesen a történetnek ezzel nincs vége, hiszen a fenntartása legalább olyan fontos, mint a beszerzése volt.

hirdetés

2016. május végén egy sajtótájékoztatón jelentették be, hogy egy alapítvány létrehozásával elindul a gyűjtés egy koraszülött-mentőautó üzembe állítására. Egy olyan ügy, történet bontakozott ki, ami mellé mindenki oda tudott állni. Magánemberek, vállalkozások, önkormányzatok figyeltek fel rá és segítettek a lehetőségeikhez mérten – árulta el dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Három fázisból állt az autó beszerzése. Elsőként árajánlatokat kértek. Mivel szigorú szabályai, szabványai vannak a koraszülöttmentésnek, az alapítvány is onnan rendelte meg a járművet, ahonnan az Országos Mentőszolgálat is beszerzi a gépkocsikat. Majd következett a műszerek és gyógyszerek megvásárlása. Ezután tárgyaltak a szervezetek a mentőautó működtetéséről, amelynek oroszlánrészét az alapítvány vállalta magára.

A mentőautó készítésébe is bepillantást nyerhettek az alapítvány tagjai. Dr. Fodor Zsuzsanna, az alapítvány kuratóriumi tagja megosztotta, ezen alkalommal jöttek rá, mennyire nem mindegy, milyen minőségű autó szállítja a betegeket. A viharsarki utak igen döcögősek, ezért úgy kellett az autót kialakítani, hogy ebből belül semmi ne érződjön. A legkorszerűbb és legteljesebb felszereléssel rendelkezik, olyan, mint egy koraszülött intenzív osztály, négy keréken.

Nem csak intézményekbe, esetleg koraszülésekhez megy majd ki az autó és segít az ellátásban, hanem például ha egy újszülöttnek sürgős műtétre van szüksége akár Szegeden, Budapesten, az ő szállítását is ez a mentő végzi majd. A telephelye a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában lesz. Dr. Becsei László főigazgató főorvos engedélyével felújítottak egy garázst a jármű számára, amely közel van a gyulai mentőállomáshoz, így mindig gyorsan érkezhet a segítség.

De a munka ezzel nem áll meg, hiszen a mentőautó fenntartása komoly forrásokat igényel majd. Ezért kéri az alapítvány mindenki segítségét, aki ilyen formában szeretne a koraszülöttmentésben részt venni.

A dr. Fodor Zsuzsannával és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohameddel készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

87 − = 86