Rekordszámú diák képviseli Békés megyét a szakképzésben tanulók szakmai versenyeinek döntőjében

Fotó: Körös Hírcentrum

Közel 600 indulóból 10 szakmában 16-an vesznek részt a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon, március 12–14. között Budapesten, a HUNGEXPO területén.

hirdetés

A versenyek történetében az elmúlt 11 év alatt nem volt ennyi Békés megyei tanuló egyszerre a döntőben. A 16 továbbjutó tanulóból 15-en a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) tanulói.

hirdetés

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Osztályvezetője elmondta, nem csak a döntőbe jutottak száma, de a versenyzők száma is rekordon döntött. Ebben az évben 595 jelentkezőt regisztráltak, ebből ténylegesen megjelent 559 tanuló. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 52 szakmában hirdette meg a versenyt és Békés megyéből 36 szakmában indultak gyerekek. Harmincan jutottak a középdöntőbe és a harmincból, több mint a fele jutott be a döntőbe, ebből 1 diák a Gyulai Szakképzési Centrumnak és 15 a békéscsabai Szakképzési Centrumnak a tanulója.

A magas színvonalú versenyt az is jelzi, hogy a 100 pontos maximum versenypontszámból 94 pont fölötti értékkel lehetett csak a középdöntőbe jutni. A gyerekek mögött iskolai szakoktatók állnak, nem megfeledkezve a külső gyakorlati képzőhelyekről, akik bár tevőlegesen nem vesznek részt a verseny felkészítésben de anyagi illetve egyéb eszközökkel támogatják a tanulókat.

Az induló tanulók 20%-a elérte a 60%-os eredményt, ez azt jelenti, hogy ezeknek a gyerekeknek már az év végi szakmai vizsgán az írásbeli vizsgatevékenység 5-ös és nem kell nekik vizsgát tenniük. Ez a szám is nagyon magas, ilyen eredmény sem volt még korábban.

Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, ennél büszkébb intézményvezetőként nem is lehet arra, hogy ennyi diák méretteti meg magát az elkövetkező napokban Budapesten. Kiemelte: arra külön büszke, hogy a diákoknak nincs szükségük vezetői utasításra, hanem önmagáért a tevékenységért, a szakma sikeréért szívesen vállalják azokat a plusz órákat, ami a felkészüléssel jár.

Hogy ennyien bejutottunk, valóban egy közös siker, mindig csapatban gondolkodtunk, csapat munkában. Nagyon gratulálok a diákoknak! Ez már önmagában egy nagyon nagy siker. Köszönöm, hogy ennyien vállalták a megmérettetést. Nagyon drukkolok mindenkinek! – tette hozzá.

A döntősök:

Ácsok: Pető Péter, Vágó Dániel Sándor; cukrászok: Joó Leona, Kiss Nikolett Adrienn; épületgépész technikus: Németh Tibor; kárpitos: Juhász Arnold; kőműves és hidegburkoló: Szabó József; központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő: Szilágyi József; magasépítő technikus: Viczián Norbert; női szabó: Korda Valentina; szakácsok: Bencsik Richárd, Hajdu Márk, Mohácsi Márk, Patzer Attila Gábor; vendéglátás-szervezők: Bíró Martin, Kesjár Viktória.

hirdetés

Szóljon hozzá!

72 − 71 =