Rekordszámú diák képviseli Békés megyét a szakképzésben tanulók szakmai versenyeinek döntőjében

Fotó: Körös Hírcentrum

Közel 600 indulóból 10 szakmában 16-an vesznek részt a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon, március 12–14. között Budapesten, a HUNGEXPO területén.

A versenyek történetében az elmúlt 11 év alatt nem volt ennyi Békés megyei tanuló egyszerre a döntőben. A 16 továbbjutó tanulóból 15-en a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) tanulói.

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Osztályvezetője elmondta, nem csak a döntőbe jutottak száma, de a versenyzők száma is rekordon döntött. Ebben az évben 595 jelentkezőt regisztráltak, ebből ténylegesen megjelent 559 tanuló. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 52 szakmában hirdette meg a versenyt és Békés megyéből 36 szakmában indultak gyerekek. Harmincan jutottak a középdöntőbe és a harmincból, több mint a fele jutott be a döntőbe, ebből 1 diák a Gyulai Szakképzési Centrumnak és 15 a békéscsabai Szakképzési Centrumnak a tanulója.

A magas színvonalú versenyt az is jelzi, hogy a 100 pontos maximum versenypontszámból 94 pont fölötti értékkel lehetett csak a középdöntőbe jutni. A gyerekek mögött iskolai szakoktatók állnak, nem megfeledkezve a külső gyakorlati képzőhelyekről, akik bár tevőlegesen nem vesznek részt a verseny felkészítésben de anyagi illetve egyéb eszközökkel támogatják a tanulókat.

Az induló tanulók 20%-a elérte a 60%-os eredményt, ez azt jelenti, hogy ezeknek a gyerekeknek már az év végi szakmai vizsgán az írásbeli vizsgatevékenység 5-ös és nem kell nekik vizsgát tenniük. Ez a szám is nagyon magas, ilyen eredmény sem volt még korábban.

Mucsi Balázs a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, ennél büszkébb intézményvezetőként nem is lehet arra, hogy ennyi diák méretteti meg magát az elkövetkező napokban Budapesten. Kiemelte: arra külön büszke, hogy a diákoknak nincs szükségük vezetői utasításra, hanem önmagáért a tevékenységért, a szakma sikeréért szívesen vállalják azokat a plusz órákat, ami a felkészüléssel jár.

Hogy ennyien bejutottunk, valóban egy közös siker, mindig csapatban gondolkodtunk, csapat munkában. Nagyon gratulálok a diákoknak! Ez már önmagában egy nagyon nagy siker. Köszönöm, hogy ennyien vállalták a megmérettetést. Nagyon drukkolok mindenkinek! – tette hozzá.

A döntősök:

Ácsok: Pető Péter, Vágó Dániel Sándor; cukrászok: Joó Leona, Kiss Nikolett Adrienn; épületgépész technikus: Németh Tibor; kárpitos: Juhász Arnold; kőműves és hidegburkoló: Szabó József; központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő: Szilágyi József; magasépítő technikus: Viczián Norbert; női szabó: Korda Valentina; szakácsok: Bencsik Richárd, Hajdu Márk, Mohácsi Márk, Patzer Attila Gábor; vendéglátás-szervezők: Bíró Martin, Kesjár Viktória.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.