Befejeződött a Mogyoróssy János Városi Könyvtár energetikai korszerűsítése

görgényi Fotó: Körös Hírcentrum

A gyulai könyvtár energetikai korszerűsítése egy TOP-os pályázatnak köszönhetően, a Széchenyi 2020 program keretein belül, közel 30 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

hirdetés

A projektben napelemes rendszer telepítése, a világítótestek modernizálása, valamint egy kötelezően előírt képzés megtartása történhetett meg. Az épület tetőszerkezetére egy 20kW teljesítményű, háztartási méretű napelemes rendszert telepítettek, a régi világítótesteket eltávolították, az izzólámpás és fénycsöves lámpatestek helyére LED-es fényforrás került, nemcsak az olvasótermekben, de a mosdókban és az alárendelt helyiségekben is. Korábban a gyermekkönyvtár nem volt része a pályázatnak, de a korszerűsítést itt is célszerű volt alkalmazni, így a vállalkozási szerződést módosították a kivitelezés közben.

hirdetés

A korszerűsített energetikai rendszer az energiaköltségek jelentős csökkenését eredményezik, de arra is reális esély van, hogy a  könyvtár villanyszámlája nullára csökkenjen. Az olvasási élmény is jobb lesz a látogatók számára, hiszen az elavult neoncsövek vibráltak, valamint a LED-es lámpák fényereje jóval magasabb is az elődeikénél. A tűzveszélyességi kockázat is csökkent az épületben ennek a beruházásnak köszönhetően.

Dézsi János könyvtárigazgató köszönetet mondott a fenntartónak, illetve a városnak a  támogatásért a projekt megvalósítása kapcsán. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, hogy nagyon fontosnak tartotta a könyvtár támogatását, úgy véli, egy könyv a maga eszmeiségével nem pótolható, nem mérhető a modern technikai eszközökön való olvasási élményhez. Nagyon fontosnak tartja a közösségi terek, közösségi létesítmények szerepét, amelyek egyre inkább fölértékelődnek. A gyulai könyvtárhoz is nagyon sok színvonalas esemény szervezése, könyvbemutatók rendezése kötődik.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, komoly egyeztetésekre volt szükség ahhoz, hogy a napelemeket elhelyezhessék az épület műemlék jellege miatt. A műemlék-védelemmel ugyanis voltak szakmai vitáik, de Dr. Takács Árpád kormánymegbízott úrnak köszönhetően megvalósult az a konszenzus, aminek eredményeképpen elhelyezhetőek voltak a napelemek az épület tetőszerkezetén. A városvezető kiemelte, hogy a napelemek telepítésének akadályozásának szellemével nem tud egyet érteni, hiszen a korszerűsítésnek köszönhetően jelentősen lecsökkennek az üzemeltetési költségek. A városvezetés egyik célja pedig a kiadások csökkentése, ennek érdekében a 21. századi körülményeknek megfelelő modernizációs fejlesztéseket hajtanak végre.

A városvezetés ez irányú törekvéseinek elérésében Kovács József országgyűlési képviselőnek a támogatását mindig magukénak tudhatják, illetve hangsúlyozta a képviselő-testület hatékony munkáját, mivel mindig a megfelelő időben a megfelelő döntéseket meg tudják hozni, nem megy el az idő fölösleges személyeskedő, sehova nem vezető vitákkal. Ennek köszönhetően megfelelő időben tudják benyújtani a pályázatokat.

A jelenlegi beruházás munkálatait ezúttal is egy gyulai vállalkozás, jelen esetben a Délma-Vill Kft. kivitelezhette.

hirdetés

Szóljon hozzá!

17 + = 25