Okos zebra segíti a gyalogosok átkelését Békéscsabán

okos zebra Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsaba egyik legforgalmasabb szakaszán, az Andrássy út, a Kazinczy és a Tulipán utca kereszteződésében került kiépítésre az okos zebra, ami fényjelzést ad, amikor egy gyalogos áthalad az úttesten.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a Rendőr-főkapitányságon tett látogatása alkalmával, Békéscsaba közúti biztonsági helyzetéről volt egy értékelés, ahol szóba került, hogy a város egyik legveszélyesebb kereszteződése az, ahol az okos zebra most elkészült.

A város önkormányzata évek óta sokat tesz azért, hogy a Csabán közlekedő gyalogosok és kerékpárosok, valamint a gépjárművel közlekedők biztonsága javuljon. Szerencsére a statisztikák azt mutatják, hogy évről-évre kevesebb a közúti baleset Békéscsaba belterületén. Az önkormányzat kerékpárutakat épít, gyalogátkelőhelyeket alakít ki, jelzőlámpás kereszteződést épít ki a közúti igazgatósággal együtt. Sor került a város forgalmi rendjének teljes felülvizsgálatára – a közgyűlés nemrégen tárgyalt erről a napirendi pontról -, és az idei évben a forgalmi rendre tett szakértői felülvizsgálat eredményeképpen a közgyűlés intézkedéseket fog tenni – mondta el Szarvas Péter.

Ez a kereszteződés évente körülbelül egy, vagy két balesetet jelent a városnak. Tudjuk jól, hogy minden sérüléssel vagy legsúlyosabb esetben halálesettel záruló baleset sok, és minden ilyet el kell kerüljünk és a közlekedés biztonságára hatást gyakorló szervezeteknek tenniük kell ezért. Ha hozzáteszem, hogy ebben a kereszteződésben, és ezen a zebrán öt évente van halálos baleset, akkor azt gondolom, hogy fontos lépést tettünk előre – emelte ki.

Az önkormányzat természetesen nem elégszik meg ezzel és ahogy hangsúlyoztam, minden évben lépéseket teszünk azért, hogy akár a gyalogosok, akár a kerékpárosok, akár a gépjárművel közlekedők biztonságosabban tudjanak közlekedni.

Sok apró lépésből áll ez össze. Tudjuk jól, hogy minden évben az előző évhez képest növekszik a forgalom Békéscsabán, egyre többen kerékpároznak, egyre több gépjármű van a békéscsabai forgalomban, tehát fokozottan kell ügyeljünk, nekünk is, a rendőrségnek, és a civil szervezeteknek is – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, pályázat során nyertek pénzt az okos zebra létesítésére, ami elősegíti, hogy a gyalogosok, valamint a gépjárművel közlekedők figyelmesebben tudjanak áthaladni, és lehetőség szerint elkerüljék a közúti baleseteket.

Az önkormányzat baleseti statisztikái és forgalmi adatai alapján, összesen 13 000 gyalogos, kerékpáros és autós halad át ezen a szakaszon.

A rendszerhez tartozik, két érzékelő kapu, a zebra két végén elhelyezve, ahol a gyalogosok áthaladnak, még mielőtt lelépnének az úttestre. A mozgást érzékelve, az aszfaltba épített led-izzók aktiválódnak, és annyi ideig világítanak, amíg a gyalogos a zebrán tartózkodik. Miután a gyalogos áthaladt a túloldalon lévő kapun, a lámpák elalszanak, és emiatt a rendszer fals riasztást nem ad. A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint, a láthatóság a legjobb megelőzés, ám a periférikus látás kevésbé hatékony, így közvetlenül a gépjárművezetők szeme előtt lévő vizuális fényhatás a legjobb megoldás arra, hogy észrevegyék a gyalogosokat.

A jövőben 20 okos zebrát terveznek létrehozni ország szerte. A Debrecenben létesített zebránál való mérések kimutatták, hogy az okos zebra létesítése előtt 55%-a állt meg az autósoknak, ha gyalogos lépett a zebrára. Két héttel azután, hogy működésbe lépett a rendszer az autósoknak már 65%-a állt meg, két hónap múlva pedig ez a szám 76%-ra nőtt. A statisztika is azt mutatja, hogy az eszköz hasznos, és így biztonságosabbá válhat a közlekedés.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.