Okos zebra segíti a gyalogosok átkelését Békéscsabán

okos zebra Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsaba egyik legforgalmasabb szakaszán, az Andrássy út, a Kazinczy és a Tulipán utca kereszteződésében került kiépítésre az okos zebra, ami fényjelzést ad, amikor egy gyalogos áthalad az úttesten.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a Rendőr-főkapitányságon tett látogatása alkalmával, Békéscsaba közúti biztonsági helyzetéről volt egy értékelés, ahol szóba került, hogy a város egyik legveszélyesebb kereszteződése az, ahol az okos zebra most elkészült.

hirdetés

A város önkormányzata évek óta sokat tesz azért, hogy a Csabán közlekedő gyalogosok és kerékpárosok, valamint a gépjárművel közlekedők biztonsága javuljon. Szerencsére a statisztikák azt mutatják, hogy évről-évre kevesebb a közúti baleset Békéscsaba belterületén. Az önkormányzat kerékpárutakat épít, gyalogátkelőhelyeket alakít ki, jelzőlámpás kereszteződést épít ki a közúti igazgatósággal együtt. Sor került a város forgalmi rendjének teljes felülvizsgálatára – a közgyűlés nemrégen tárgyalt erről a napirendi pontról -, és az idei évben a forgalmi rendre tett szakértői felülvizsgálat eredményeképpen a közgyűlés intézkedéseket fog tenni – mondta el Szarvas Péter.

Ez a kereszteződés évente körülbelül egy, vagy két balesetet jelent a városnak. Tudjuk jól, hogy minden sérüléssel vagy legsúlyosabb esetben halálesettel záruló baleset sok, és minden ilyet el kell kerüljünk és a közlekedés biztonságára hatást gyakorló szervezeteknek tenniük kell ezért. Ha hozzáteszem, hogy ebben a kereszteződésben, és ezen a zebrán öt évente van halálos baleset, akkor azt gondolom, hogy fontos lépést tettünk előre – emelte ki.

Az önkormányzat természetesen nem elégszik meg ezzel és ahogy hangsúlyoztam, minden évben lépéseket teszünk azért, hogy akár a gyalogosok, akár a kerékpárosok, akár a gépjárművel közlekedők biztonságosabban tudjanak közlekedni.

Sok apró lépésből áll ez össze. Tudjuk jól, hogy minden évben az előző évhez képest növekszik a forgalom Békéscsabán, egyre többen kerékpároznak, egyre több gépjármű van a békéscsabai forgalomban, tehát fokozottan kell ügyeljünk, nekünk is, a rendőrségnek, és a civil szervezeteknek is – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, pályázat során nyertek pénzt az okos zebra létesítésére, ami elősegíti, hogy a gyalogosok, valamint a gépjárművel közlekedők figyelmesebben tudjanak áthaladni, és lehetőség szerint elkerüljék a közúti baleseteket.

Az önkormányzat baleseti statisztikái és forgalmi adatai alapján, összesen 13 000 gyalogos, kerékpáros és autós halad át ezen a szakaszon.

A rendszerhez tartozik, két érzékelő kapu, a zebra két végén elhelyezve, ahol a gyalogosok áthaladnak, még mielőtt lelépnének az úttestre. A mozgást érzékelve, az aszfaltba épített led-izzók aktiválódnak, és annyi ideig világítanak, amíg a gyalogos a zebrán tartózkodik. Miután a gyalogos áthaladt a túloldalon lévő kapun, a lámpák elalszanak, és emiatt a rendszer fals riasztást nem ad. A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint, a láthatóság a legjobb megelőzés, ám a periférikus látás kevésbé hatékony, így közvetlenül a gépjárművezetők szeme előtt lévő vizuális fényhatás a legjobb megoldás arra, hogy észrevegyék a gyalogosokat.

A jövőben 20 okos zebrát terveznek létrehozni ország szerte. A Debrecenben létesített zebránál való mérések kimutatták, hogy az okos zebra létesítése előtt 55%-a állt meg az autósoknak, ha gyalogos lépett a zebrára. Két héttel azután, hogy működésbe lépett a rendszer az autósoknak már 65%-a állt meg, két hónap múlva pedig ez a szám 76%-ra nőtt. A statisztika is azt mutatja, hogy az eszköz hasznos, és így biztonságosabbá válhat a közlekedés.

hirdetés

Szóljon hozzá!

78 + = 85