Bemutatták a gyulai Ladics család életéről szóló kötetet

ladics Fotó: Körös Hírcentrum

Az Almásy- kastély Látogatóközpont kápolnájában került bemutatásra a Polgári életmód- polgári mentalitás: A gyulai Ladics család élete a 19-20. század fordulóján című kötet.

A szerzővel, Bódán Zsolttal Szilágyi Sándor történész beszélgetett a témával kapcsolatban. Az egybegyűlteket Kónya István alpolgármester köszöntötte. „Fontos számunkra a Ladics család története, hiszen a polgári Magyarország, a dualizmus kori és a két világháború közötti Magyarországnak egy nagyon hű képét mutatja be, hogy milyen is volt a vidéki polgárság. Ennek nagyon szép ékes bizonyítéka a gyönyörű értékű Ladics ház, ami 2015. október 7-e óta a Békés megyei értéktár része is. Nagyon bízunk benne, hogy egyszer a nemzeti értékek között is megtekinthetjük és büszkék lehetünk akkor is, akár csak most”- fogalmazott az alpolgármester.

„Egy nagyon érdekes szűrőn keresztül ismerkedhetünk meg a vidéki polgársággal, s voltaképpen ezért hiánypótló jellegű is a kötet, hiszen ekkora terjedelemben és ekkora mélységben még nem foglalkoztak a témával” – vezette fel a beszélgetést Szilágyi Sándor.  

A szerző elmondta, hogy a kötet célja kifejezetten az egyszerű, hétköznapi emberek világát volt hivatott közelebb hozni az olvasó számára, hiszen a polgári réteggel kapcsolatban erről keveset tudunk, nem úgy mint a parasztsággal kapcsolatban. Fantasztikus könyveink vannak az ország vezetőiről, a háborúkról, viszont arról, hogy milyen volt a hétköznapi élet, mit ettek, mit ittak, hogy aludtak, hogyan szerettek, hogyan temettek, viszonylag keveset tudunk.

A kötetben olvashatunk többek között arról, milyen volt a századfordulón a nők világa, bemutatja a háztartásvezetést, nevelést, házasságot, lánykérést és természetesen a férfiak világáról is tükröt tart, azzal, ahogy a Ladics család férfitagjainak élete hogyan szerveződött. Szintén ismereteket szerezhetünk a polgári társas életről, utazásokról, szórakozásokról, házi társas összejövetelekről és bálokról is. A szerző reméli, hogy ez egy olyan könyv, amelyben bárki talál valamilyen érdekességet, ha a kezébe veszi.

Bódán Zsolt, szerző:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.