Változott a sertés állatjóléti támogatások igénylése

sertés Fotó: Pixabay

A 2018-as év végén jóváhagyásra került a 2019-2025 közötti időszakra szóló új támogatási program a sertés állatjóléti támogatások tekintetében.

A sertés állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 10 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, ez meghaladja a korábbi évek keretét. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd – tájékoztatott Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője.

hirdetés

Az új jogszabály megjelenésével nem csupán a támogatási kérelem benyújtásával, hanem a kifizetési kérelmekben igényelhető tevékenységekkel kapcsolatban is történtek változások. Sertés állatjóléti, vissza nem térítendő támogatás akkor vehető igénybe, ha azt az előírtnál legalább 10%-kal nagyobb férőhely biztosítására, a tartási rendszerben természetes feltétel biztosítására, a verekedés, kimarás megelőzéséhez szükséges feltételek biztosítására, az almozás, vagy a megfelelő mikroklíma biztosítására igénylik. Az új jogszabály mezőgazdasági csekély összegű, vissza nem térítendő, úgynevezett de minimis támogatásként a fény, illetve a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítására vonatkozó tevékenységeket jelöli meg, mint igénybe vehető támogatást. A felsorolt tevékenységek együttesen vagy külön-külön is támogathatóak.

A mezőgazdasági csekély összegű támogatás iránti kérelem az állatjóléti támogatással együtt, vagy attól függetlenül is benyújtható. Ha az igénylő nem rendelkezik jóváhagyott támogatási kérelemmel, a mezőgazdasági csekély összegű támogatást akkor is igénybe veheti. Ez egy nagyon fontos változás – emelte ki a főosztályvezető.

A mezőgazdasági csekély összegű támogatás nem haladhatja meg az ügyfél rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keretét. A kifizetés igénylésére, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, a naptári negyedévet követő hónap utolsó napjáig van lehetőség. A kifizetési kérelemben kizárólag – a támogatási döntésben jóváhagyott – tartási helyre, állatlétszámra, illetve tevékenységre vonatkozó igények szerepelhetnek. A benyújtási időszakot (azaz a negyedévet) a vágósertéseknek, illetve tenyészkoca süldőknek a számlán, felvásárlási jegyen vagy belső bizonylaton feltüntetett értékesítési időpontja határozza meg. Ennek hiányában a számla, felvásárlási jegy vagy belső bizonylat teljesítésének időpontja.

A támogatás mértékét az egyes tevékenységekhez kapcsolódóan állategységenként határozták meg a támogatási rendeletben. A vágósertés, és a tenyészkoca süldő egyedenként 0,3 állategységnek felel meg. A termelő nagyobb férőhely biztosítása esetén 1 ezer 725 forint, természetes feltétel biztosítása esetén 492 forint, verekedések, kimarások megelőzésére 1 ezer 640 forint, almozás biztosítása vonatkozásában 956 forint, megfelelő mikroklíma biztosítása tevékenységre pedig 1 ezer 490 forintot kaphat állategységenként az adott állattartó. A mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénybe vehető mértéke állategységenként fénybiztosítás tevékenység esetén 1 ezer 121 forint. Ivóvíz minőségű víz takarmányozáshoz történő biztosítására vonatkozó tevékenységre pedig 1 ezer 961 forint.

Szóljon hozzá!

38 − 28 =