Újra indul a zártkert megújítását célzó program

zártkert Fotó: Pixabay

Kétmilliárd forintos keretösszeggel idén tavasszal újra indul a zártkert megújítási program – jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Oszkón, a helyi Hegypásztor Kör gyümölcsoltó rendezvényén.

A program célja, hogy a falvakban és kistelepülések határában lévő zártkertekben újra induljon a hagyományos gazdálkodás. Őshonos gyümölcsfajtákat telepítsenek az emberek, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termék készüljön – mondta a miniszter. Hozzátette: azok az önkormányzatok amelyek zártkerti területek elektromos hálózatának fejlesztését tervezik, megemelt összegű támogatásra számíthatnak. Fejlesztésenként 10 millió forint helyett 20 millió forintra pályázhatnak.

hirdetés

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a zártkerti revitalizációs programot még 2015-ben a Tanyafejlesztési Program keretében indította a szaktárca. 2017-ben pedig már önálló programként zajlott, szintén kétmilliárd forintos keretből. – közölte az Agrárminisztérium.

A zártkertek revitalizációja Békésen is egy fontos intézkedés volt az elmúlt években. Az önkormányzat ezen a településen is azt tűzte ki célul, hogy őshonos gyümölcsfák telepítésével egyrészt megőrizze ezeket a fajtákat, valamint a diákokat is be tudják vonni a kertművelésbe. Békésen most is közel 3000 zártkert van, ezek nagy részét művelik is rendszeresen – nyilatkozta akkor Izsó Gábor polgármester.

 

Szóljon hozzá!

36 − 35 =