A Körös-vidék titokzatos kincseiről tartottak előadást a gyulai könyvtárban

Fotó: Körös Hírcentrum

Vízi kalandozások- a Körös-vidék titokzatos kincsei című előadáson vehettek részt az érdeklődők a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

hirdetés

Az est témáját a könyvtár igazgatója, Dézsi János vezette fel, mikor beszámolt a vendégeknek arról, hogy milyen szép, korántsem hétköznapi természeti jelenségnek is szemtanúja lehetett már éjszakai horgászat során, valamint, hogy folyami rákokkal is rendszerint találkozik. Ezt követően felkonferálta az est előadóit, elsőként Fenyvesi Dórát, aki rendezvényszervező, fotográfus, a Gyulai Alkotókörnek és a Székely Aladár Fotóklubnak is a tagja és eddig három önálló  kiállítása volt. Szenvedélyesen szereti Városerdőt és a Körösök-vidékét, így az est folyamán ő mutatta be művészi szemmel hogyan látja ezt a tájegységet.

hirdetés

A másik előadó pedig Juhász András volt, aki környezetvédelemmel foglalkozik több mint húsz éve és tíz éve a Körös-Vidék Vízügyi Igazgatóság munkatársa, így ő a szakértő szemével beszélt a vendégeknek. Elsőként a környezettudatosság, környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás témáját járta körül. Beszélt arról, hogy a Kárpát-medencében milyen nagyszerű vízkészleteink, folyóink, tavaink vannak, hogy más országok nem olyan szerencsések ennek kapcsán, mint mi Magyarországon.

Bemutatta korabeli térképeken, hogy az 1823-as folyószabályozás során, Huszár Mátyás javasolta, hogy a Fehér- és a Fekete-Köröst kössék össze, ami így elkerülte volna Gyulát, azonban nem ez valósult meg, hanem Beszédes József tervei. A Fehér- és a Fekete- Körös egy mesterséges mederben került szabályozásra, az 1855-ös nagy árvíz után.

Fotó: Körös Hírcentrum

Előadásának végén az emberiség ökológiai lábnyomára hívta fel a figyelmet, a hulladékproblémáról globális szinten beszélt, mint megoldandó feladatról, valamint több diát bemutatott ennek szemléltetése kapcsán, de sajnos a környezetszennyezésre az Élővíz-csatorna kapcsán is tudott példát mutatni. Szerencsére arról is volt fotó, ahogy lelkes aktivisták megtisztították az Élővíz-csatornát a szeméttől, de a legjobb mégis az volna, ha ilyen cselekedetekre nem volna szükség. Ezt Követően Fenyvesi Dóra mutatta be felvételeit, melyeket a Városerdőtől Szanazugig terjedő vízi útja során készített, megörökítve a vidék természeti szépségeit. Elmondta, hogy igen erős kötelék fűzi Városerdőhöz, hiszen ott nőtt fel és most is ott él nyaranta, így természetes számára, hogy mindent igyekszik ott megismerni.

Fenyvesi Dóra az evezés kapcsán beszélt annak történeti előzményéről is és arról is, hogy a magyarok a vízi sportokban mennyire kiemelkedőek, így méltán lehetünk büszkék rájuk.

Előadása végén bejelentette, hogy Juhász Andrással közösen a jó idő beköszöntével evezős túrákat fognak szervezni az Élővíz-csatornán, amelyeken az érdeklődök előzetes bejelétkezést követően vehetnek részt, így ők is saját szemükkel láthatják az est folyamán bemutatott természet kincseit.

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 6