Megkezdődött a Toldi című rövidfilm szereplőválogatása Gyulán

toldi Fotó: Körös Hírcentrum

Kisfilm készül a Toldiból Gyula és Nagyszalonta városok együttműködésével, melynek kapcsán megkezdődött a szereplőválogatás. A projekt 80 ezer euró összköltségű.

Kónya István alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, 40 ezer euró a nagyszalontai, 40 ezer euró pedig a gyulai projektet illeti. A projekt hivatalos nyitókonferenciája április 10-én lesz Nagyszalontán, április 17-én pedig Gyulán. A gyulai projektben a Toldi trilógia első részének a megfilmesítését vállalták. A szakmai csapat két és fél hónapja dolgozott a forgatókönyvön, melyet Nagy-Laczkó Balázs fésült össze, így megkezdődhetett a szereplőválogatás március 25-én. A forgatókönyv alapján 21 szereplő lesz a filmben, akik valamilyen szerepet fognak kapni, emellett 150-200 fős statisztára fognak számítani. Eddig 54 diák jelentkezett a szereplőválogatásra, közülük mindenki fog szerepelni valamilyen szinten a filmben.

hirdetés

A forgatás május közepe és június vége között fog zajlani, ezt követően az utómunkálatokban a Romis Mozi szakemberei fognak segédkezni, valamint a technikai feltételek jelentős részét is ők fogják biztosítani. A cél egy olyan 30-35 perces rövidfilm készítése, amely minden szakmai kritérium előtt megállja a helyét, hogy egy olyan munka készüljön, amely méltó a kultúrához, Gyula városához, Arany Jánoshoz és a Toldi szelleméhez. A stáb fő célja, hogy egy oktatási segédanyagot készítsenek, melyet az általános iskolákban, középiskolákban a diákok számára bemutathatnak a pedagógusok – fogalmazott az alpolgármester.

Bizonyos szerepeket, amelyeket a hitelesség kedvéért a forgatókönyv megkíván, felnőttek fognak alakítani, de 90%-ban gyerekek fogják megtestesíteni a szereplőket.

Kónya István alpolgármestert kérdeztük:

 

Beszterczei Attila, színész:

 

Az alkotócsapat tagjai:

Baranyai Tamás- rendező, gyártásvezető
Jobbágy Zoltán- operatőr, látványtervező
Hajnal Edit- produkciós koordinátor
Csikós Milán- gyártásvezető asszisztens
Besztercei Attila- színművész, a gyerekek szakmai felkészítője

Továbbá nagyban segítették az előkészületeket:

Dr. Dávid Péter – a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tanára
Fodor György – az Erkel Ferenc Gimnázium tanára
Pete László – az első forgatókönyv szerzője

A zenét a gyulai Pernahajder Campbell együttes fogja szerezni.

 

Szóljon hozzá!

− 2 = 2