Tovább nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja

légkör Fotó: Pixabay

A feljegyzések 60 évvel ezelőtti kezdete óta a negyedik legnagyobb mértékben nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja 2018-ban. Az adatokat az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentésében tették közzé.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és elemzi folyamatosan a légkör változásával kapcsolatos adatokat. Az obszervatórium globális megfigyelő részlegének legújabb elemzése szerint tavaly a szén-dioxid-koncentráció 2,87 ppm-mel nőtt. A 2018. január elsején jegyzett 407,05 ppm értékről 409,92 ppm-re 2019 január elsejére.

„Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évből háromban jegyezték fel a légköri szén-dioxid-koncentráció legmagasabb szintű növekedését” – mondta Pieter Tans, a NOAA globális megfigyelő részlegének kutatója. „Egyértelműen nő az a szén-dioxid mennyiség, amelyet kibocsátunk a légkörbe. Miközben arról beszélünk mindenhol, hogy hogyan csökkentsük a kibocsátást. Nem véletlen egybeesés, hogy az elmúlt négy évben volt a legmagasabb a szén-dioxid-kibocsátás” – tette hozzá.

A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően. Amikor a 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtt 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt. Az elmúlt 60 évben további 95 ppm volt a növekedés. A szén-dioxid-koncentráció mára eléri a 410 ppm-et – olvasható a NOAA közleményében.

Az elmúlt két évtizedben a növekedés mértéke nagyjából százszor gyorsabb volt, mint a korábbi természetes növekedések, mint az olyanok, amelyek az utolsó jégkorszak végén, 11 000-11 700 éve történtek. „A szén-dioxid mai növekedése elsősorban az emberi tevékenységből fakad. Nem természeti okai vannak” – írja az MTI.

 

Szóljon hozzá!