A Munkácsy-negyed szobrai is napirendre kerültek

közgyűlés munkácsy Fotó: Körös Hírcentrum

Március 28-án ült ismét össze Békéscsaba képviselő testülete, összesen 40 napirendi pontot tárgyaltak. Ezek között szerepelt például a Munkácsy-negyedhez kapcsolódó köztéri szobrok kérdése, munkásszálló-építés, vagy a nyári táborok megszervezése.

hirdetés

Döntött a testület arról, hogy 2019 nyarán két békéscsabai intézményben, a Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskolában és Jaminában az Erzsébethelyi Általános Iskolában szerveznek majd nyári tábort. Ahogyan azt Szarvas Péter polgármester elmondta, ugyan csökken a táborok iránt az érdeklődés, mégis sok olyan csabai család van, akik számára nehéz megoldani a gyerekek elhelyezését a nyári szünetben. Ezért a tábor 2019. július 1. és 2019. augusztus 3. között biztosít felügyeletet, étkeztetést és lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére a 6-12 éves korú gyermekek számára.

hirdetés

Napirendre került a Magyar Labdarúgó Szövetség Országos Óvodai Pályaépítési Projekt helyszínének módosítása is. Korábban a közgyűlés úgy határozott, hogy három másik mellett a Mackó-Kuckó Óvoda Orosházi út 2. szám alatti telephelyén létesül ovi focipálya. Azonban idővel kiderült, hogy a pálya méretei nem teszik lehetővé a létesítését ebben az intézményben. Ezért a helyszíni szemléket követően a minden feltételnek megfelelő Napsugárovira esett a választás.

A munkásszállás-építéssel kapcsolatban megosztotta a polgármester, hogy négy-öt évvel ezelőtt még a munkanélküliséggel küzdöttek, most pedig a munkaerőhiánnyal szembesül a város. Amikor a szálló építésére pályázatot hirdettek jelentős állami támogatással, az önkormányzat egyeztetni kezdett a legnagyobb vállalkozásokkal a városban. Mivel azonban igen szigorú feltételeket szab a pályázat, a vállalkozások sorra kihátráltak. Így a város úgy döntött, hogy nem nyújtanak be pályázatot.

Szintén tárgyaltak a Munkácsy-negyed fejlesztési projekt keretében kihelyezésre kerülő köztéri szobrokról. A döntés értelmében a Városházán kerülnek kiállításra a beérkezett pályamunkák. Majd ezeket a lakosok és a képviselők véleményezhetik, és a szobrok helyére is javaslatot tehetnek. A városvezető úgy találta, hogy nem éppen olyan lkotások érkeztek, amilyenre gondoltak. A terv az volt, hogy a nevesebb Munkácsy-festmények elevenedjenek meg a köztéri alkotásokon. Ezért most nem hirdettek eredményt, még lesz egy zsűrizés. De az is lehet, hogy új pályázatot írnak majd ki.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében lehetősége van a városnak az óvodák energetikai korszerűsítésére is. Ezúttal a Napsugárovi és a Manóvárovi fejlesztése került napirendre. Eredménytelen lett a kiírt közbeszerzési eljárás, mert a legalacsonyabb költséget ajánló cég árajánlata is 135 millió forinttal haladja meg a projekt költségvetését. Újabb közbeszerzési eljárás lesz, át kell gondolni, hogyan lehetne olcsóbb a fejlesztés a városnak.

A Szarvas Péterrel készült interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

19 − = 14