Claudia Cardinale és Monica Bellucci érkezhet Gyulára

filmfesztivál, gyula Fotó: Körös Hírcentrum

Claudia Cardinale és Monica Bellucci érkezhet Gyulára júniusban, a Romantikus Filmek Fesztiváljára.

hirdetés

Országosan is egyedülálló kezdeményezésről tartottak sajtótájékoztatót, melyen beszámoltak arról, hogy június 20-23. között Gyulán megrendezésre kerül a Romantikus Filmek Fesztiválja. Az esemény különleges színfoltja lesz a fürdővárosnak, mely ezzel bekerülhet az országos filmszakma vérkeringésébe.

hirdetés

„Gyula a szerelmesek, a szeretet városa a romantika pedig mindannyiunk életében meghatározó szerepet játszott vagy játszik most is. A szerelem az az érzés, amit valamennyien átéltünk már legalább egyszer, ami életünk egyik legmeghatározóbb élménye. Ennek ellenére talán kevés olyan esemény van, ami ezt az érzésvilágot öltöztetné ünnepi köntösbe, adjunk tehát méltó hátteret ezeknek a pillanatoknak”- fogalmazott Varga Zoltán a Romis Media Group kommunikációs munkatársa.

A rendezvény több pilléren nyugszik, így nemcsak a filmekről fog szólni, a város adottságait kihasználva több helyszínen nyújt majd élményekben gazdag programokat. A szervezők célja a program hagyományának megteremtése, mely évről évre megújulva olyan rendezvénysorozatot nyújtana, mely magas színvonalon, nemzetközi kitekintésben is megállja a helyét.

A fesztivál partnervárosa idén Róma lesz, amely város hangulatához igazán köthető a romantika és a szerelmes pillanatok.

Varga Ádám a Romis Media Group képviseletében arról beszélt, hogy ez az első sajtótájékoztató, amely beszámol erről a nagyszabású rendezvényről, hiszen eddig Budapesthez volt köthető minden olyan érdekes esemény, ami egy fesztiválhoz vagy egy olyan dologhoz kapcsolódik, ami a filmművészettel kapcsolatos és kicsit gigantikusabb, az általában Budapesten van. „Mi ezzel a hagyománnyal szeretnénk szakítani és ezért nem titkolt célunk, hogy Gyulát, mint egy nagyon szép vidéki kisvárost a film világába beintegráljuk, illetve ezzel a Romantikus Filmek Fesztiválja, Szerelmesek hétvégéje eseménnyel föltegyük a magyar filmes palettára” – fogalmazott.

A cégcsoportnak, mely filmgyártással és filmforgatással foglalkozik, elsődleges célja a fesztivállal a szórakoztatás lesz, ennek megfelelően workshopokkal, koncertekkel és számos egyéb érdekes kulturális programmal megtűzdelt négy napot szándékoznak megvalósítani Gyulán. Fő támogatójuk a nemrégiben elhunyt Carlo di Palma operatőr özvegye lesz, Olaszország egyik leghíresebb producere, aki egyben az egyik legnagyobb olasz filmgyártó cég vezetője, Adriana Chiesa lesz.

Minden évben más külföldi, európai várost hívnak partnerül a fesztiválhoz, mivel idén először Róma a testvérváros, itt kerül bemutatásra Claudia Cardinale főszereplésével a Nagyik vidéken című film, amit a Romis Mozi forgalmaz. A művésznő részvételével a magyarországi premier Gyulán lesz.

A fesztiválra benevezett filmek versenyét nemcsak a hazai és a nemzetközi szakmai zsűri fogja véleményezni, hanem interneten a közönség is leteheti majd a voksát az általa választott film mellett. Egészen a hetvenes évektől a napjainkig lesznek művek, tehát a régebbi filmekre is lehet majd szavazni. A díjazás egy gálán fog zajlani, amelyre több nemzetközi partnercégük színészeit is elhívták, többek között Monica Belucci, Ornella Muti, Claudia Cardinale neve szerepel a meghívottak listáján. Varga Ádám elmondta, dolgoznak azon is, hogy a férfi vonalat is erősítsék elsősorban olyan olasz színészekkel, amelyek a magyar közönség számára is jól ismertek.

Emellett a fesztiválon gasztronómiai és sportprogramokat is fognak nyújtani a szervezők.

Egy image filmet is fognak készíteni, melyet Sopsits Árpád, Magyarország egyik legismertebb filmrendezője fog forgatni, részben Szabó Erika színművésznő főszereplésével. Varga Ádám hozzátette, hogy amellett, hogy a fesztivált Gyulára hozzák, határozott célkitűzéseik között szerepel az is, hogy Gyulát és környékét bevonják a filmgyártásba is, illetve mint forgalmazó cég rendszeresíteni szeretnék a mozifilm megtekintési lehetőségét is Gyulán.

Említést tett még két produkcióról is, az egyik a Reviczki Gábor főszereplésével a Hungarikumok nyomában, amelyben a gyulai kolbászt fogják bemutatni, illetve a Gyulán készülő Toldi című film készítésében szakmai segítséget nyújtanak.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy nagy örömmel vette a kezdeményezést, mikor Varga Ádám megkereste őt a filmfesztivál rendezésének lehetőségével, hiszen Gyula a Kultúra magyar városa cím büszke birtokosa, azonban 2008 óta, amikor is bezárt az utolsó mozi, a filmművészet nem volt jelen a város kultúrájában. Gyulán egykor három mozi is működött, ezért a városvezető elmondta, hogy rendkívül örül annak, hogy ilyen hangsúlyos módon megjelenik a filmművészet a városban.

A fesztivál zenei felelőse Cseh István Prima-díjas zeneszerző lesz. „Amióta létezik mozgókép, a zene azóta követi ezt a műfajt. Annak idején még nem voltak képesek hangot rögzíteni, így minden filmszínházban ott volt egy zongorista, aki a kép hangulatát volt hivatott reprezentálni, audio formában improvizált a képekre, majd később ahogy fejlődött a filmtudomány, megjelentek hangos filmek is, ahol ezekre már nem volt szükség, viszont a zene folyamatosan végigkísérte a filmművészet útját és szeretném ezt a fesztivált úgy megszervezni, amivel végig lehet vezeti az egész történetét a filmzenének, illetve a filmzene szerzésnek” – mondta el a zeneszerző.

A sajtótájékoztató végén Iván Szandra és Jász András – akik szintén jelen lesznek a fesztiválon -, megidézték a közelgő fesztivál hangulatát előadásukkal.

hirdetés

Szóljon hozzá!

9 + 1 =