A „Békéscsaba Hazavár!” program idén tavasszal három fiatalt támogat

Fotó: Körös Hírcentrum

A programra sikeresen pályázott Puja Judit, Várai Viktor és Zilák-Urbán Petra kapnak támogatást a várostól a tanulásban illetve az életkezdésben. A szerződéseket április 12-én írták alá a városháza Mokos termében.

Három-négy évvel ezelőtt azt észlelte a város vezetés, hogy sajnos folyamatos az a tendencia, hogy a városban a diplomás fiatalok száma nemhogy nőne, hanem talán csökken. Ennek több oka volt, és tudjuk, hogy nagyon nehéz megváltoztatni egy előre haladni szándékozó fiatal tervét, szándékát. Nehéz a kreatív agyra hatást gyakorolni és a családokra hatást gyakorolni, de mégis a közgyűlés úgy döntött 2015-ben, hogy a Békéscsaba hazavár! programot elindítja, ami két alapvető elemet tartalmazott, akkor is és most is. Hallgatói ösztöndíj szerződést kötünk hiányszakmában diplomát megszerezni kívánó fiatallal illetve életkezdési támogatás pályázati felhívást is közzé teszünk – kezdte Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere.

hirdetés

2015 óta minden évben két alkalommal – tavasszal valamint ősszel –, teszik közzé a pályázati felhívást, mely a Békéscsabai diplomázni készülő fiatalokat célozza meg, akik olyan diplomás hiányszakmákban szeretnének elhelyezkedni, amikben a város közélete, gazdasági élete leginkább hiányt szenved és a város munkaerő piaci helyzetén segíthet. Ezen felül a fiatalnak legalább 10 éves békéscsabai lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie, és nem lehet idősebb 28 évesnél.

A pályázati felhívások nagy érdeklődésre tettek szert a fiatalok részéről.

„Az elején talán még én is szkeptikus voltam, hogy tudunk-e hatást gyakorolni a csabai családokra, de az eddigi évenkénti kétszeri pályázati felhívás eredményeképpen 18 hallgatói ösztöndíjszerződést kötöttünk és 49 fiatallal tudtunk életkezdési támogatás nyújtására szóló szerződést kötni. A mai napon az idén tavasszal, a benyújtott és értékelt pályázatok alapján újabb három fiatallal szeretne az önkormányzat szerződést kötni. Az egyik fiatal hölggyel hallgatói ösztöndíj szerződést, a másik fiatal hölggyel valamint a fiatalemberrel pedig életkezdési támogatási szerződést kötni” – fogalmazott Szarvas Péter.

Fotó: Körös Hírcentrum

„Idén is több pályázat érkezett be, mint amennyit sikeresnek minősített az a grémium, ami kilenc tagból áll, de, mint minden pályázatnak, ennek is voltak kritériumai, és csak azokat tudtuk sikeresnek minősíteni, amelyek megfeleltek a közgyűlés által megállapított követelményeknek.

A hallgatói ösztöndíj szerződésben félévenként 5 hónap időtartamra (szeptembertől januárig és februártól júniusig) havi 40.000 Ft ösztöndíjat biztosít az önkormányzat, annak aki a pályázatra sikeresen pályázott. Tehát az egyetemi tanulmányok utolsó négy félévére.

Az életkezdési támogatás, pedig már diplomát szerzett és alapvetően békéscsabai születésű, vagy régóta tartózkodási hellyel rendelkező fiatalnak nyújt segítséget a város 300.000 Ft értékben.

Tudjuk jól, hogy ez az összeg az életet nem tudja megoldani  és a stabil fennmaradáshoz, előrelátáshoz is egy nem túl magas összeg, de mégis a város ezzel szeretné segíteni a fiatal diplomásokat.

Büszkék vagyunk arra, hogy négy év alatt ilyen sikeres lett a Békéscsaba hazavár! program, örülünk annak, hogy orvosi, mérnöki vagy tanári diplomát szerezni kívánó, vagy már diplomát megszerzett fiatallal szerződést tudtunk kötni, és hogy ezek a szerződések azt jelentik, hogy ezek a fiatalok Békéscsabán helyezkedtek el, vagy fognak elhelyezkedni és gyarapítják a csabai kiművelt fők számát és hozzájárulnak a város gazdasági fejlődéséhez„ – zárta gondolatait a polgármester.

Kiss Tibor alpolgármester szólalt fel ezután:

„Sokat gondolkodtunk, hogy hogyan is próbáljunk segíteni, hogyan próbáljuk felhívni a figyelmet a Békéscsabán végzett, végző fiataloknak arra, hogy érdemes Békéscsabára jönni, érdemes Békéscsabára visszajönni, érdemes Békéscsabán tanulni. Úgy látjuk, hogy a program sikeres, hiszen 50 fiatal már letelepedési támogatást kapott, ami azt jelenti, hogy Békéscsabán képzelik el a diplomával rendelkező fiatalok az életüket, akikkel a szerződést megkötöttük.”

Fontos, hogy hazajöjjenek a fiataljaink – emelte ki –, fontos, hogy a várost segítsék a tudásukkal, munkájukkal és fontos, hogy a város is segítse őket. Nem kis dolog ez a segítség, és habár polgármester úr azt mondta, hogy ez kevésnek tűnik, de nagyon-nagyon sok munka nagyon sok gondolkodás van mögötte.

Fotó: Körös Hírcentrum

„Mi nem csak a főiskolát és egyetemet végzettekre gondolunk, hanem azokra is akik egyetemre készülnek, hiszen már 16-17 éves fiataloknak is megfogjuk a kezét. Részt veszünk, azokon a programokon, amelyeket ők szerveznek, itt a diák önkormányzati munkára gondolok, az általuk szervezett bálra gondolok, ahol Polgármester Úr is megjelent, ezzel is bizonyítva azt, hogy fontosak ők számunkra, és nem csak egy ilyen piár fogás részünkről. A fiatalságba befektetett pénz ezerszeresen megtérül.”

Bíró Csaba képviselő úr azt mondta, remélik, hogy a rájuk bízott döntésekkel hozzájárulnak, ahhoz, hogy jobb legyen az oktatás, hogy Békéscsaba egy fejlődő, fiatalos város legyen. Úgy gondolja, hogy nagyon nagy felelősségük van ebben a kérdésben és reméli, hogy a rájuk bízott értékeket méltóképpen tudják képviselni.

A köszöntők után sor került a szerződések aláírására is. Puja Judit Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar ötödéves általános orvos szakos hallgatója. Tanulmányai befejezése után a Békés Megyei Központi Kórházban szeretne elhelyezkedni a radiológiai osztályon, hallgatói ösztöndíjat nyert a város önkormányzatától. Zilák-Urbán Petra valamint Várai Viktor életkezdési támogatásban részesülnek. Petra a Lencsési óvodában óvónő, és a következő tanévben mesterszakra szeretne járni. Viktor az Eötvös József Főiskolán szerezte meg építőmérnök diplomáját, jelenleg egy tervezőirodában dolgozik szintén itt Békéscsabán.

 

Szóljon hozzá!

92 − 91 =