Emelkedik a családi gazdaságok száma Orosháza térségében

hét végén, kijárási, traktor, agrár gazdaságok, támogatott, vetés Illusztráció: Pixabay.com

Az Orosházi járásban emelkedik a családi gazdaságok száma, jelenleg 294 üzemet tartanak nyilván. A családi gazdaságok nyilvántartásba vételét, a változások vezetését a földhivatali osztály végzi.

hirdetés

A családi gazdaságot a családi gazdálkodó vezeti. Tagja lehet a házastársa, élettársa, kiskorú gyermeke, unokája, valamint a gazdálkodó család tagjaként bejelentkezett nagykorú gyermeke, szülője, nagyszülője, testvére. Követelmény, hogy a családi gazdálkodó (vezető) lakóhelye legalább három éve a családi gazdaság központjaként megjelölt településen legyen. Valamint rendelkezzen a szakirányú képzettséggel, illetve a jogszabályban előírt mezőgazdasági termelő tevékenységet folytasson.

hirdetés

Új családi gazdaságot szerződés megkötésével lehet alapítani, de a mezőgazdasági üzem csak a nyilvántartásba vétellel jön létre. A szerződésben szabályozni kell a családtagok vagyoni és elszámolási viszonyait. A szerződés mellett a jogszabályban előírt okiratokat, nyilatkozatokat is be kell nyújtani a földhivatali osztályra. Amennyiben minden feltételnek megfelelnek, akkor a családi gazdaságot a vezető és a tagok személyes adataival nyilvántartásba veszik, illetve rögzítik a gazdasághoz tartozó termőföldek adatait is.

Fontos, hogy minden adatváltozást – legyen az személyes adat, vagy a földrészletek használatára vonatkozó –, kötelező 15 napon belül bejelenteni, hogy a közhiteles nyilvántartás adatai naprakészek legyenek. A járási hivatal a szerződés megszűnésekor a családi gazdálkodó kérelmére törli a családi gazdaságot; vagy hivatalból jár el, ha az üzem a törvényi feltételeknek már nem felel meg – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 7 = 1