Emelkedik a családi gazdaságok száma Orosháza térségében

traktor, agrár gazdaságok Fotó: Pixabay

Az Orosházi járásban emelkedik a családi gazdaságok száma, jelenleg 294 üzemet tartanak nyilván. A családi gazdaságok nyilvántartásba vételét, a változások vezetését a földhivatali osztály végzi.

A családi gazdaságot a családi gazdálkodó vezeti. Tagja lehet a házastársa, élettársa, kiskorú gyermeke, unokája, valamint a gazdálkodó család tagjaként bejelentkezett nagykorú gyermeke, szülője, nagyszülője, testvére. Követelmény, hogy a családi gazdálkodó (vezető) lakóhelye legalább három éve a családi gazdaság központjaként megjelölt településen legyen. Valamint rendelkezzen a szakirányú képzettséggel, illetve a jogszabályban előírt mezőgazdasági termelő tevékenységet folytasson.

Új családi gazdaságot szerződés megkötésével lehet alapítani, de a mezőgazdasági üzem csak a nyilvántartásba vétellel jön létre. A szerződésben szabályozni kell a családtagok vagyoni és elszámolási viszonyait. A szerződés mellett a jogszabályban előírt okiratokat, nyilatkozatokat is be kell nyújtani a földhivatali osztályra. Amennyiben minden feltételnek megfelelnek, akkor a családi gazdaságot a vezető és a tagok személyes adataival nyilvántartásba veszik, illetve rögzítik a gazdasághoz tartozó termőföldek adatait is.

Fontos, hogy minden adatváltozást – legyen az személyes adat, vagy a földrészletek használatára vonatkozó –, kötelező 15 napon belül bejelenteni, hogy a közhiteles nyilvántartás adatai naprakészek legyenek. A járási hivatal a szerződés megszűnésekor a családi gazdálkodó kérelmére törli a családi gazdaságot; vagy hivatalból jár el, ha az üzem a törvényi feltételeknek már nem felel meg – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.