Hétfőtől visszatérhet a napsütés

napsütés Fotó: Pixabay

Hétfőtől már a napsütés veszi át a főszerepet, melegszik az idő, ám kedd és szerda hajnalban előfordulhatnak gyenge fagyok.

Az időjárásunkat több napja meghatározó sekély ciklonális mező távozik térségünkből. Hétfőtől egyre inkább a tőlünk északra elhelyezkedő anticiklon fejti ki hatását. Így vasárnap még több helyen előfordulhat eső, zápor, délkeleten akár zivatar is. Hétfőtől viszont számottevő csapadékra nem kell számítani, mely különösen a mostani esőzések által nem érintett tájakon lehet rossz hír a kerttulajdonosok, mezőgazdászok számára. Változóan felhős-napos, többfelé szeles idővel indul a hét. Az északkeleti szelet különösen a Dunától keletre kísérhetik sokfelé erős lökések. A csúcshőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Kedden országszerte derült időre ébredhetünk, a szél is mérséklődik, inkább csak keleten maradhat élénk. Emiatt meglehetősen mélyre, többnyire -1 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység völgyeiben -2, -3 fokos fagy is előfordulhat. Napközben szikrázóan napos, az ország keleti felén és az Alpokalján kissé szeles időre készülhetünk, 15 fok körüli maximumokkal.

Szerda reggel a Dunántúlon és északon még több helyen előfordulhat talajmenti fagy, néhol 2 méteres magasságban is kevéssel 0 fok alá hűlhet a levegő. Napközben nyugaton marad a napos idő, a középső és keleti tájakra északkelet felől felhők érkeznek, és keleten egy-egy zápor is kialakulhat. Itt az északias szél is élénk marad. Melegszik az idő, délután már 17-18 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken tovább melegszik az idő, pénteken a legtöbb helyen már 20 foknál is melegebb lehet délután, és a hajnali fagyveszély is megszűnik. Mindkét napon több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak néhol lehet futó zápor. A keleties szél főként csütörtökön lehet többfelé élénk – írja az Időkép.

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.