Hétfőtől visszatérhet a napsütés

napsütés Fotó: Pixabay

Hétfőtől már a napsütés veszi át a főszerepet, melegszik az idő, ám kedd és szerda hajnalban előfordulhatnak gyenge fagyok.

Az időjárásunkat több napja meghatározó sekély ciklonális mező távozik térségünkből. Hétfőtől egyre inkább a tőlünk északra elhelyezkedő anticiklon fejti ki hatását. Így vasárnap még több helyen előfordulhat eső, zápor, délkeleten akár zivatar is. Hétfőtől viszont számottevő csapadékra nem kell számítani, mely különösen a mostani esőzések által nem érintett tájakon lehet rossz hír a kerttulajdonosok, mezőgazdászok számára. Változóan felhős-napos, többfelé szeles idővel indul a hét. Az északkeleti szelet különösen a Dunától keletre kísérhetik sokfelé erős lökések. A csúcshőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

hirdetés

Kedden országszerte derült időre ébredhetünk, a szél is mérséklődik, inkább csak keleten maradhat élénk. Emiatt meglehetősen mélyre, többnyire -1 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet, sőt az Északi-középhegység völgyeiben -2, -3 fokos fagy is előfordulhat. Napközben szikrázóan napos, az ország keleti felén és az Alpokalján kissé szeles időre készülhetünk, 15 fok körüli maximumokkal.

Szerda reggel a Dunántúlon és északon még több helyen előfordulhat talajmenti fagy, néhol 2 méteres magasságban is kevéssel 0 fok alá hűlhet a levegő. Napközben nyugaton marad a napos idő, a középső és keleti tájakra északkelet felől felhők érkeznek, és keleten egy-egy zápor is kialakulhat. Itt az északias szél is élénk marad. Melegszik az idő, délután már 17-18 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken tovább melegszik az idő, pénteken a legtöbb helyen már 20 foknál is melegebb lehet délután, és a hajnali fagyveszély is megszűnik. Mindkét napon több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak néhol lehet futó zápor. A keleties szél főként csütörtökön lehet többfelé élénk – írja az Időkép.

 

Szóljon hozzá!

93 − = 83