Megszülettek a bárányok a nemzeti parkban

bárányok Fotó: Vizi Éva

Befejeződött a juhok ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói-telepén, Kardoskúton.

A hárembe tett anyák öthónapnyi vemhesség után február első hetétől hozták világra bárányaikat természetes úton, hiszen a hortobágyi racka és a cigája juhok könnyen ellők. Az ellések zöme éjszaka és hajnalban, illetve kora reggel zajlott. Az újszülött bárányok életerősek, életképességük már az első pillanatokban szembetűnő. A kis bárányok testtömege attól függ, hogy hány testvérrel osztoztak a méhben. Előfordul tehát a kettes és hármas iker bárány ellés is.

Világrajövetel után az első kapcsolat anya és báránya között a fogadtatóban alakul ki. Az anya a bárány fejétől indulva lenyalja a magzatmázat. Ez az anya és báránya(i) között talán a legfontosabb mozzanat, a kötődés kialakulásában a magzatmáz szagának és az anya hangjának egyaránt fontos szerepe van. Az egészséges bárány mihelyt talpra áll, azonnal keresi anyja tőgyét és szopni kezd. Első tápláléka a föcstej, amely nagyobb fehérje és zsírtartalmú, mint a későbbi tej, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabb. Legnagyobb szerepe pedig a bárány egészségének védelmében van, hiszen ellenanyagokat tartalmaz.

Egy életerős bárány súlya 2,5-3 kg, az ikrek ennél könnyebbek. Az egyes születésű bárány felváltva szopja a két tőgybimbót, az ikrek pedig a megszokott bimbót szopják. A fogadtatóban történik a bárányok egyedi jelölése és 2-3 nap múlva kikerülnek anyjukkal csoportokba. A csoportokat korban azonos születésű bárányok teszik ki és 2-3 hetes kortól „bárányóvodát” alakítanak ki nekik. Az óvodában jó minőségű szénát és folyamatos abrak takarmányt kapnak.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.