Megszülettek a bárányok a nemzeti parkban

bárányok Fotó: Vizi Éva

Befejeződött a juhok ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói-telepén, Kardoskúton.

A hárembe tett anyák öthónapnyi vemhesség után február első hetétől hozták világra bárányaikat természetes úton, hiszen a hortobágyi racka és a cigája juhok könnyen ellők. Az ellések zöme éjszaka és hajnalban, illetve kora reggel zajlott. Az újszülött bárányok életerősek, életképességük már az első pillanatokban szembetűnő. A kis bárányok testtömege attól függ, hogy hány testvérrel osztoztak a méhben. Előfordul tehát a kettes és hármas iker bárány ellés is.

Világrajövetel után az első kapcsolat anya és báránya között a fogadtatóban alakul ki. Az anya a bárány fejétől indulva lenyalja a magzatmázat. Ez az anya és báránya(i) között talán a legfontosabb mozzanat, a kötődés kialakulásában a magzatmáz szagának és az anya hangjának egyaránt fontos szerepe van. Az egészséges bárány mihelyt talpra áll, azonnal keresi anyja tőgyét és szopni kezd. Első tápláléka a föcstej, amely nagyobb fehérje és zsírtartalmú, mint a későbbi tej, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabb. Legnagyobb szerepe pedig a bárány egészségének védelmében van, hiszen ellenanyagokat tartalmaz.

Egy életerős bárány súlya 2,5-3 kg, az ikrek ennél könnyebbek. Az egyes születésű bárány felváltva szopja a két tőgybimbót, az ikrek pedig a megszokott bimbót szopják. A fogadtatóban történik a bárányok egyedi jelölése és 2-3 nap múlva kikerülnek anyjukkal csoportokba. A csoportokat korban azonos születésű bárányok teszik ki és 2-3 hetes kortól „bárányóvodát” alakítanak ki nekik. Az óvodában jó minőségű szénát és folyamatos abrak takarmányt kapnak.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Szóljon hozzá!