Nagy volumenű fejlesztést tervez a Gyulai Várfürdő

Fotó: Körös Hírcentrum

Április 16-án a Gyulai Várfürdő tárgyalótermében tartott sajtótájékoztatón Dr. Görgényi Ernő polgármester és Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója, a Várfürdő középtávú fejlesztéséről és az ezzel kapcsolatos fejleményekről számolt be.

hirdetés

A polgármester elmondta, hogy a Várfürdő középtávú fejlesztési terve elkészült, ezt követően pedig egy kitűnő lehetőség adódott ennek a megvalósítására, ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. egy együttműködést hozott létre és meghirdetett egy lehetőséget a Kisfaludy 30 Turisztikai szempontból támogatható egyedi fejlesztések finanszírozására, hazai forrásból. „Ezzel olyan turisztikai fejlesztéseket kívánnak támogatni hazai, nemzeti forrásból, amelyek szolgálják a magyar turizmus fejlesztését, összhangban állnak Magyarország turisztikai stratégiájával és ezen felül a fenntartható turizmusfejlesztés kategóriájába tartoznak” – fogalmazott.

hirdetés

Ennek a támogatásnak az elbírálása három körben zajlik, a polgármester pedig örömmel jelentette be, hogy az első körre leadott pályázatuk lett a nyertes. Ennek eredményeképpen megkapták az első körös támogatói okiratot, ami azt jelenti, hogy a Gyulai Várfürdő 15 millió Ft-ot nyert az előkészítés költségeire, amely a második körös pályázat előkészítéséhez szükséges. Ez 100%-os támogatottsági intenzitású összeg, amelyből a Várfürdő Kft.-nek egy hónapon belül el kell készítenie az előzetes megvalósíthatósági tanulmányt, a projektelemek koncepcióterveit és a költségvetést. Mindezeket pedig ismét be kell nyújtani és amennyiben a második körös elbírálás is pozitív lesz, azt követően 300 millió forintos támogatást lehet elnyerni.

Ebből az összegből a kiviteli terveket kell elkészíteni, a szükséges engedélyezési eljárásokat kell lefolytatni, valamint a részletes megvalósíthatósági tanulmányt kell elkészíteni, amire egy év áll majd rendelkezésre. Ezen dokumentumokkal lehet pályázni a harmadik körre és amennyiben ez is sikeres lesz, abban az esetben a támogatást már a teljes fizikai megvalósításra lehet elnyerni. E menetrend szerint a beruházások 2022 tavaszára készülnének el.

A tervezett beruházásokat, a fejlesztés műszaki tartalmát Kun Miklós, ügyvezető igazgató ismertette.

„Egyértelműen látszik, hogy a Várfürdőben szükség van beruházásokra, mivel emelkedő vendégszámokat prognosztizálunk, mindenképpen olyan beruházásokat kell végrehajtanunk, amelyek az emelkedett és magasabb igényszintű vendégkört ki fogják tudni elégíteni. Erre – még a támogatások hiányában -, elkészültek a terveink, viszont most a támogatási lehetőség kapcsán nagyobb volumenben merünk gondolkodni” – fogalmazott az igazgató.

A fejlesztés három pontot érint a Várfürdő életében. Az első pont a gyermekparadicsom teljes rekonstrukciója és bővítése, azaz a gyermekparadicsom vízfelületének megduplázása lenne, valamint új élményinstallációk telepítése, amelyek a vizes, a száraz játszóteret, illetve a baby pancsolót és a 8-14 éves korosztályt célzó élménymedencét is érintenék.

„Biztos vagyok benne, hogy ez egy olyan beruházás lesz, mely az elkövetkezendő 10-15 évre ki fogja tudni elégíteni a vendégeink igényeit. Erre már a koncepciótervek elkészültek” – tette hozzá Kun Miklós, majd a fejlesztés második pontjával folytatta, ami a csúszdás medence teljes rekonstrukcióját tartalmazza. A jelenlegi csúszdás rendszerben, a csúszdák közel 20 évesek, ezek cseréjét és bővítését egyaránt tervezik, ezenkívül tervben van még, hogy magához a medencetesthez is hozzányúlnak és amennyiben a költségvetés engedi trambulinnal is bővítenék azt.

A fejlesztés harmadik pontja a legnagyobb volumenű fejlesztési pont, amely a jelenlegi úgynevezett favázas épület azaz a Lovarda és a kupolás wellnesst összekötő épületegyüttes teljes átalakítását jelentené. Ebben a projektben a meglévő funkciókat kiváltanák, a vízfelületet minimum kétszeresére bővítenék. Egyértelmű, hogy nagyon nagy igény mutatkozik a kiúszó-beúszó medencékre, ezért ilyeneket szeretnének még létesíteni, csápszerűen kialakítva, úgy hogy egyfelől a téli időszakban zárt térben helyezkedhessenek el a vendégek, de mivel üvegfelületeket látnának, ezért nyitott is lenne a partra.

„Ezek a terveink, mindezekkel a két fő csoportot, a családosokat, illetve az idősebb, gyógyulni vágyó korosztályt is ki fogjuk tudni szolgálni” – összegezte az igazgató.

hirdetés

Szóljon hozzá!

55 − 53 =