Kevesebb a súlyos jogsértés és bírság a tavaszi élelmiszerellenőrzésen

húsvét nyúl csokoládé bírság Fotó: Pixabay

Kevesebb volt a súlyos jogsértés és csökkent a kiszabott bírság száma a szezonális élelmiszerellenőrzésen. Valamint javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége – közölte az Agrárminisztérium az eddigi eredmények alapján az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény felidézi: 2019-ben március 25-től április 22-ig, húsvét hétfőig tart országosan a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése. Ezt a tárca rendelte el, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le. Az országos akció félidejéig, április 7-ig 1913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek. Ennek során közel ötmillió forint bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva idén több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg. Utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség – közölte az AM.

hirdetés

A tavalyihoz képest idén kevesebb higiéniai hiányosság fordult elő, több probléma volt a termékek nyomon követhetőségével. Ezt elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek. A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is. A vizsgált 9994 hazai és külföldi élelmiszerből 173-at, az ellenőrzött tételek 1,7 százalékát kellett kivonni a forgalomból 2,8 tonna mennyiségben. Ezek értéke több mint 1 millió forint. A forgalomból kivont tételek aránya a tavalyihoz képest csökkent: 2018-ban 2,3 százalék volt.

hirdetés

Idén kevesebb lejárt terméket találtak az ellenőrök a vizsgált élelmiszerek között, arányuk nem érte el a vizsgált tételek 1 százalékát. A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (amelybe beletartozik a sonka) között a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgált tétel 0,3 százaléka volt (tavaly 1,5 százalék, 2017-ben 1,7 százalék), amire leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt volt szükség. A számok javulást mutatnak.

Zsigó Róbert államtitkár a közleményben kiemelte: az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata és az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének hozadéka, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége. Mindez annak a célnak a megvalósulása felé mutat, miszerint a kormány az ünnepek idején is garantálni szeretné, hogy kiváló minőségű, biztonságos, egészséges és mindenekelőtt hazai élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára – számolt be az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!