A besurranásos lopások megelőzésében segít a rendőrség

lopások ablak betörés Fotó: Pixabay

A jó idő beköszöntével megjelenhetnek azok a bűnelkövetők, akik erre az alkalomra várnak,
és megpróbálnak bejutni az ingatlanokba. A lopások megelőzésében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai igyekeznek segíteni.

hirdetés

A nyitva hagyott ablakon, ajtón keresztül könnyen besurranhatnak és magukhoz vehetik az értékeket. A szakemberek kérik, fogadják meg az alábbi tanácsaikat!

hirdetés
  • Lakóházában a bejárati ajtót tartsa zárva, kertes házaknál az utcai bejárati és a gépkocsi behajtó kaput is!
  • Lehetőség szerint legyen a kerítés biztonságos, kellően magas. A kerti növényzetet, sövényt, bokrot úgy alakítsuk, hogy ne akadályozza a szabad ki-és rálátást.
  • Ha módja van rá, lehetőség szerint szereltessen fel ajtónyitásra működő hangjelző készüléket!
  • Kérjük, ne tartson az előszobában, a ruhafogason vagy a bejárati ajtó közelében kézitáskát, értékes tárgyakat!
  • Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjenek be otthonaikba. Tőlük ne vásároljanak!
  • Fordítsanak gondot jószágaik védelmére, az ólak, istállók megfelelő zárására!
  • Alakítsanak ki jó kapcsolatokat a szomszédjaikkal. Mérjék fel, hogy kik azok, akikhez probléma esetén fordulhatnak! Bizalommal kérhetnek segítséget a környezetükben dolgozó hivatalos és közfeladatot ellátó személyektől, aki lehet: körzeti megbízott, tanyagondnok, védőnő, mezőőr, vadász, polgárőr, egyházi személy.
  • A szellőztetés idején is legyenek óvatosak! Ne hagyják nyitva lakásuk földszinti ablakait, ha nem tartózkodnak a szobában! Elég egy pillanat és a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
  • A könnyen elérhető ablakra szereljenek rácsot! Aki kertes házban lakik, ne feledkezzen meg arról, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgoznak, vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonukba és észrevétlenül távozhat értékeikkel együtt. Az utcai kapu, a lakás ajtaja, ablakai ilyenkor is jó, ha be vannak zárva.

Igaz a mondás, alkalom szüli a tolvajt. Könnyelműségükkel ne segítsék hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz! Egy kis odafigyeléssel első sorban Önök óvhatják meg magukat attól, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak, annak kellemetlen következményeitől, a felesleges bosszúságoktól! Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget, és kérjen segítséget a 112-es segélyhívó számon!

hirdetés

Szóljon hozzá!

2 + 5 =