Warhol művészetének teljes spektrumát bemutatja a tárlat

andy warhol Fotó: Körös Hírcentrum

Május 26-ig még látogatható a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig című tárlata. A kiállítás a budapesti Szlovák Intézettel és a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködve valósulhatott meg. Arról, hogyan válogatták össze a kiállított anyagot, miért különleges az itt bemutatott tárlat, mgr. Martin Cubjak, az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója mesélt a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A mezőlaborci intézmény 1991-ben jött létre, az első olyan múzeumként a világban, amely Andy Warhol művészetével foglalkozik. A másik Andy Warhol Múzeum Pittsburgh-ben, az Egyesült Államokban található. Utóbbi 1994-ben alakult meg. Azért éppen erre a nem túl központi szlovák városra esett annak idején a választás, mert a művész szülei Mezőlaborc közelében születtek. Andy Warhol már a ’70-es években szupersztárnak számított a képzőművészet területén, viszont Európa ezen részén az általa művelt pop-artot nem ismerték el, nem oktatták, részben ezért váratott magára eddig a múzeum alapítása.

hirdetés

A szlovák múzeum indulásakor 12 Warhol-alkotással rendelkezett, mára Európában ennek a múzeumnak van a legnagyobb Andy Warol-gyűjteménye. A művész alkotó éveinek minden szakaszából vannak művek a múzeumban, emellett használati tárgyakat, dokumentumokat is őriznek tőle. Bár nap mint nap találkoznak ezekkel az alkotásokkal, Andy Warhol még a szakemberek számára is egy nagy titok. Annak idején képes volt megváltoztatni az akkori művészet kánonját, azt, ahogyan a művészetre tekintünk. Ez a változás máig érvényes.

Fotó: Körös Hírcentrum

Warhol ruszin származású volt, de már Amerikában született. Beszélte a ruszin nyelvet, és a családja, neveltetése miatt mélyen hívő ember volt. A bizánci művészet nagy hatással volt rá. Ezek miatt pedig nagyon különbözött az akkori amerikai művészektől. Fiatal korától gyűjtötte a híres emberek aláírásait, ő is csak annyit akart elérni az életben, hogy híres és dicsőített legyen. A Campbell leveskonzervről készült képei mutatják meg talán legjobban, hogyan vélekedett az amerikai fogyasztói társadalomról.

A Munkácsy Mihály Múzeum 2010 óta várta, hogy Warhol-kiállítást rendezhessen. A békéscsabai múzeum feltételei jók voltak, így elindulhatott az anyag összeállítása. A teljes munkafolyamat 2-3 hónapot vett igénybe, ami kifejezetten gyorsnak számít. A többi, eddigi kiállítás egy éves szervezésbe került. Minden nagyobb korszakból, híresebb sorozatból hoztak egy-egy alkotást Békéscsabára. Rajzok, szitanyomatok, dokumentumok, és néhány használati tárgy is látható a kiállításon.

Kapcsolódó tartalom: Megnyílt az Andy Warhol kiállítás Békéscsabán

Szóljon hozzá!

18 − 12 =