A BRSE színre lépése megreformálta a magyar röplabdázást

Fotó: Körös Hírcentrum

A mai napon, Békéscsaba városvezetése pozitívan értékelte a BRSE idei eredményeit, Szarvas Péter, Kiss Tibor valamint a BRSE elnöke, Baran Ádám gondolatait is hallhattuk az esemény során.

hirdetés

„Idén is azt éreztük és láttuk, hogy a röplabdacsapat úgy dolgozott, úgy játszott, hogy nyugodtan mondhatjuk, a BRSE korszak folytatódott 2018-2019-ben. Hét évvel ezelőtt kezdődött, amikor az első bronzérmet nyerte a csapat a magyar bajnokságon. Az azt követő bronzérem után ötszörös bajnokcsapat lettünk, az idei évben pedig azt gondolom, hogy nagy küzdelmek után ezt a bronzérmet is értékelnünk kell” – kezdte Szarvas Péter polgármester évértékelő beszédében. „A korszak folytatódott, és a BRSE tartja azt a szerepet, amit a korábbi évek teljesítményével elért. Hiszen a magyar női röplabdázás felívelő szakaszában és a sikereiben a BRSE sikersorozatának komoly szerepe volt, és jelenleg is van.”

hirdetés

Szarvas Péter úgy gondolja, hogy a városvezetés és a szurkolók számára is fontos, hogy a csapat idén is korszakalkotóként dolgozott, és egyszerre négy fronton állt helyt. Ezt bizonyítja az is, hogy a MEVZA-kupán, a BL-en, a CEV-kupán, a Magyar-kupán illetve a Magyar bajnokságban is szép eredményeket értek el. A CEV-kupa során a legjobb négybe jutott a csapat és ezzel a magyar női röplabdázás egyik kiemelkedő sikerért érték el. Békéscsaba polgármestere személyesen is ott volt a meccsen, és véleménye szerint ezen a kupán játszott a legjobban a BRSE, ahol egy rendkívül erős francia csapatot ütöttek ki a mezőnyből, bekerülve így a legjobb négybe.

„A Magyar bajnokság egy új lebonyolítási rendben indult el, tudtuk, hogy az Extraliga azt fogja eredményezni, hogy erős mezőnyben 3-4 naponta játszva kell nehéz meccseket megvívni. És a csapat azzal együtt, hogy másik három színtéren is helytállt, rengeteg utazással, feladattal, rengeteg erős tétmeccsel. Éreztük, hogy az alapszakaszban nagyon nehéz az első helyet elérni” – folytatta a polgármester.

Az alapszakaszban harmadikok lettek, és a FATUM ellen vívták az elődöntőt, ahol fej-fej melletti küzdelemben alul maradt a csapat, és végül a 3:2 arányban a FATUM került a döntőbe. Azonban így sincs ok az elkeseredésre, hiszen ilyen erős mezőnyben bronzérmet szerezni is szép teljesítmény.

Fotó: Körös Hírcentrum

„A város részéről megvolt egész évben a bizalom – nyugtatta meg a csapatot és az edzőket is a polgármester –, Támogattuk, szerettük a csapatot. Szurkoltunk, szorítottunk egész évben, akár személyesen, akár a képernyő előtt ülve. Én a magam részéről értékelem a Magyar Bajnoki bronzérmet, a Kupa ezüstöt, a MEVZA Final4-ba jutást és a CEV-kupa legjobb négybe jutást.”

Végezetül elmondta, hogy a város a továbbiakban is támogatni fogja a csapatot és büszkék a női röplabdacsapatra. Ezt követően Kiss Tibor, alpolgármester vette át szót, mesélt arról, hogy a tv-n, stream-en keresztül nézték az utolsó meccset: „Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy azt a küzdeni tudást, amit megszoktunk a csapattól, megint láthattuk. És kiemelném, hogy a csapatot egy sérülési hullám is utolérte az idei évben, és azokért is kellett küzdeni, akik nem tudtak pályára lépni, mert megsérültek. De láttuk, hogy a pálya széléről lélekben mindenki ott volt a többiekkel, akik küzdöttek a pályán.”

„Együtt vagyunk, együtt érzünk, bánatban, örömben, mindenben a csapattal és ez így jó, ez így egy nagy család. És láttam, hogy a szurkolók nagy része is átérezte a csapat örömeit, nehézségeit” – emelte ki.

Fotó: Körös Hírcentrum

Bíró Csaba megköszönte Baran Ádám elnök úrnak, hogy a BRSE-t Békéscsabán egy olyan országos szintre vitte, amit ha csak marketing szempontjából nézünk, akkor Magyarország top 10 csapata között szerepel. Olyan nagy csapatok mellett, mint a Veszprém kézilabda csapata, a Ferencváros labdarúgó csapata, a Pick Szeged, vagy a Győri Eto. „Ez egy olyan érték nekünk itt Békéscsabán, amit úgy gondolom, nem biztos, hogy mindig méltóképpen értékelünk. Fontos ezt is kiemelni, és fontos arról is beszélni, hogy ahhoz, hogy eljusson ide a klub, szükség volt Kormos Mihályra, Nagy Attilára és számos olyan személyre, akik dolgoznak és dolgoztak a BRSE valamilyen utánpótlás nevelésében.”

Saját nevelésű játékosokat tudnak, tudtak beépíteni az első csapatba, ami irigylésre méltó. A fél válogatott Békéscsabai származású, és így a rajongók és a csapattagok szinte napi szinten látják egymást a városban közlekedve.

Végül Baran Ádám is szót emelt: „Nagyon sokan megkérdezték az elmúlt napokban, hogy augusztusban a szezon kezdete előtt, aláírtam volna-e, hogy sporttörténelmi sikert ér el a csapat, hiszen több mint 2 évtized után jutott a legjobb négy közé a második számú európai kupán a BRSE. Nyilván erre nem tudok okos választ adni, hiszen hatalmas büszkeség, és hogy ha visszagondolunk erre a szezonra, akkor ez méltán kerül a BRSE történetének aranyoldalaira, még akkor is, hogyha effektíve ebben a sorozatban nem sikerült érmet nyernünk. De ez mégis egy hatalmas eredmény volt.”

Fotó: Körös Hírcentrum

Az elnök elmondta, hogy Magyarországon jellemzően mindig magasra tesszük a mércét és nem mindig értékeljük a kisebb eredményeket, hanem hajszoljuk az újabb és újabb sikereket. Természetesen arról is őszintén beszélni kell, hogy ha valami nem úgy sül el, ahogy szokott, akkor sok támadást és kritikát kapnak. Így volt ez a mostani szezonban is, de mindezt igyekeztek büszkén viselni és a legjobb tudásuk szerint teljesíteni.

A röplabda a világon a labdarúgás után az egyik legnépszerűbb sport, Magyarországon a rendszerváltás után mégis méltatlan helyet foglalt el, de a BRSE színre lépése megreformálta a magyar röplabdázást. Baran Ádámnak nem csak Budapestről, de Európából is mondták már ezt, és büszkeséggel tölti el, hogy ilyen visszajelzéseket kap.

„Az a fajta lendület, az a fajta innovatív gondolkodásmód, amit a BRSE képvisel, egy olyan színt hozott a magyar röplabdázásba, amely immár eljuttatta a sportágat, oda, hogy bekerült a látványsportágak közé, élvezi a kormány bizalmát és 2019-ben Magyarország az Európa bajnokság házigazdája lesz. Erre azt gondolom, hogy méltán lehetünk büszkék. Illetve arra az útra is amely dinamikus fejlődés a magyar bajnokságot jellemezte. Hiszen sok esetben, 2-3 évvel ezelőtt, az volt a probléma, hogy elődöntőt 65 perc alatt abszolvált a csapat és kevés sportértéke volt. Sportvezetőként mindig is mondtam, hogy nagyon bízom benne, hogy eljutunk oda, hogy a Magyar Extraligát 6-8 olyan csapat alkotja majd, akik közül bárki magyar bajnok lehet, és amelyek közül mindegyik olyan háttérrel bír, hogy nívós küzdelmeket láthassanak a nézők. Hiszen a sportágnak hosszú távon ez az érdeke. Mi nem pünkösdi királyságot építettünk, nem menekültünk el a feladatok elől, hanem adott esetben ebből a lendületből jutott más kluboknak is és én erre nagyon büszke vagyok, hogy már ez az év illetve a prognózisok szerint a jövő évi Extraliga is Európai szinten is jegyzett bajnokság lesz.”

Külön kiemelte és köszönetet mondott azoknak a munkatársaknak, akik nincsenek annyira reflektorfényben, a rajongóknak, akik sokszor más városokba is elkísérik a csapatot, hogy élőben láthassák a játékukat és szurkoljanak nekik. Továbbá azoknak is, akik az utánpótlást nevelik ki a jövőnek.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 51 = 52