A 19. századi vallásos élet tárgyait mutatják be Békésen

békésen Fotó: László Béla

A minap megnyílt a „Vallási élet a 19. századi Békésen” című kiállítás. A tárlat a nagyobb békési keresztény egyházközösségek (református, római katolikus, görögkeleti, baptista) életébe, hagyományaiba enged bepillantást.

– A kiállítás megnyitójának időpontja nem véletlen, hiszen április utolsó hetében volt a római katolikusoknak a húsvét utáni fényes hét, az ortodoxoknak pedig ez a Nagyhét, a várakozás időszaka – mondta el Szojka Petronella néprajzos muzeológus. A korszakról hozzátette: a 19. században a vallás még átszőtte az emberek életét. Nemcsak az emberi életfordulókhoz kapcsolódott szorosan, hanem ez határozta meg a háztartási és mezőgazdasági munkák menetét, az étkezési szokásokat, a mulatozások idejét is.

Békésen a református egyház volt a legnagyobb létszámú, az újratelepülés után ennek a közössége alakult ki legelőbb. A különböző keresztény felekezetű személyek békében éltek egymás mellett, hagyományaikat megőrizték, vallásukat nyugodtan gyakorolhatták.

A most megnyílt folyosótárlatot mások mellett családi bejegyzéses Bibliákat, keresztleveleket, kereszteket, szentképeket, ikonokat és porcelán szobrokat adnak közre. A Városháza emeleti folyosóján szeptember 30-ig tekinthető meg a tárlat.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!