Békéscsabára érkezett a Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Fotó: Körös Hírcentrum

Rendhagyó tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várta az országjáró programsorozat Békéscsabán a kultúra szerelmeseit a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Munkácsy Emlékházban.

Bepillantást nyerhettünk Munkácsy Mihály gyermekkorába, megtudhattuk, milyen életutat járt be az amerikai pop-art királya, Andy Warhol, megismerhettük a régészek munkáját és interaktív, ismeretterjesztő kézműves foglalkozáson is részt vehettünk.

hirdetés

A délelőtt folyamán, Nagy-Laczkó Balázs archeológus az Erzsébethelyi Általános Iskolában tartott előadást érdekes régészeti felfedezésekről, különleges tárgyakról és az ásatások folyamatáról mesél a gyerekeknek. A Munkácsy Emlékházban Munkácsy Mihály gyerekkorába pillanthattunk be. A festőóriás csabai rokonságát, a Reök családot ismerhettük meg, és rajtuk keresztül a kor nagypolgári miliőjét. Különleges nap volt a mai, hiszen a múzeumbarátok az épület minden olyan terét bejárhatták, melyeket csak ritkán nyitnak meg a közönség előtt.

Fotó: Körös Hírcentrum

Délután a Munkácsy Mihály Múzeum Andy Warhol kiállításában, Gyarmati Gabriella művészettörténésszel indult különleges tárlatvezetés. A pop-art kedvelői a híres művész életútját ismerhették meg részletesebben, illetve jelentősebb amerikai eseményekről és a kor popkultúrájáról is szó esett.

Később Lonovics László festőművész tartott előadást, amelyen azt a sokszorosító grafikai eljárást ismertette meg az érdeklődőkkel, amellyel a híres Warhol-nyomatok is készültek. A szitanyomás technikáját a gyakorlatban is kipróbálhatták az érdeklődők.

Szóljon hozzá!

+ 32 = 41