Műhelytitkok a szitanyomásról a Munkácsy Mihály Múzeumban

Fotó: Körös Hírcentrum

Lonovics László festő- és grafikusművész tartott előadást “Műhelytitkok a szitanyomásról az Andy Warhol kiállítás kapcsán” címmel.

hirdetés

A Munkácsy Mihály Múzeumban még látogatható az Andy Warhol kiállítás és ezzel kapcsolatban tartottak egy előadást, ahol a résztvevők a szitanyomás technikájával ismerkedhettek meg. Ezzel a sokszorosító grafikai eljárással készültek a híres Warhol-nyomatok is.

hirdetés

„Andy Warhol műveinek nagy része szitanyomással készült. Amiért rám esett a választás, talán azért van, mert a hetvenes években én is ezzel a technikával készítettem a munkáimat, és ezek közül az előadás alkalmával néhányat ki is tettem a falra” – mondta el Lonovics László.

A grafikus művész egy másik apropóról is beszélt, mégpedig a Mértankapszulák elnevezésű tárlat kapcsán. Négy békéscsabai kötődésű képzőművész munkáit állítja ki a múzeum, akik közül Fajó János és Mengyán András szintén használta ezt a sokszorosító eljárást. 1973-ban Budapesten létrehozták a budapesti szitaműhelyt, ahol a saját munkáikat is sokszorosították, és kiadtak olyan szitamappákat is amikben eredeti grafikák is vannak. Velük kapcsolatba kerülve, Budapesten többször együtt állították ki Lonovics Lászlóval az ilyen szitanyomással készült alkotásokat.

Fotó: Körös Hírcentrum

A Pop art, mint olyan, Magyarországon az 50-es években nem létezett, mert egészen más társadalmi, gazdasági háttérben éltek az itteni emberek. A hetvenes években indult el inkább ez a művészeti ág, bár más jellegű volt, mint Amerikában.

„Én nagyon szerettem ezt a grafikai sokszorosító eljárást, nagyon izgalmas, felfedezésekkel teli. Visszanézve a munkáimat, nagyon sok munka van bennük, hiszen már eleve a formakészítés is komoly feladat volt, és a festék is drága volt, mégis megérte, hogy ezzel foglalkoztam” – zárta gondolatait a művész.

Lonovics László:

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 6 =