BSZC: javulni fog a szakmai munka az új rendszernek köszönhetően

szakképzési Uhljár Erik és Mucsi Balázs. Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum élén ma már Mucsi Balázs főigazgató mellett Uhljár Erik kancellár áll. Arról, hogy a közös munka hogyan valósul meg, a Körös Hírcentrum stúdiójában számoltak be.

hirdetés

A kancelláriarendszer bevezetése 2019. január elsején történt meg az ország szakképzési centrumaiban. Viszont ténylegesen a kancellárok csak március elsejétől töltik be a tisztséget. A fő koncepció az volt, hogy szétválasszák a szakmai irányítást és a gazdasági irányítást – árulta el Uhljár Erik. A kancellár elsődleges feladata, hogy biztosítsa a főigazgató és a vezetők által meghatározott pedagógiai irányvonalat. Biztosítsa a gazdasági hátteret. A munkáltatói jogkörök is szétválnak. A főigazgatói továbbra is az intézményvezetők és a pedagógiai munkát végzők munkáltatója. Az egyéb, például technikai dolgozók, portások, takarítónők, stb. munkáltatója a kancellár.

hirdetés

Mucsi Balázs második ciklusát kezdi főigazgatóként. Mint mondja, négy év után jobban átlátja a tagintézmények működését, az előttük álló kihívásokat. Egy közel hatezer diákkal rendelkező óriási intézményről van szó, tehát feladat van még bőven. A főigazgató kiemelte, hogy számos beruházás valósulhatott meg, az eszközparkjuk bővült, a kollégák számtalan továbbképzésen vehettek részt. Viszont talán amire a legbüszkébbek, az a tanulmányi versenyeredmény. 2015-től kiemelten foglalkoztak azzal, hogy a tehetséges diákokat még inkább segítsék. Bármilyen versenyen is akartak részt venni a tanulók, ahhoz támogatást kaptak.

Az új koncepció lehetővé teszi majd a jövőben, hogy főigazgatóként még több időt és energiát fordítson a minőségi pedagógiai munkára. Viszont azt leszögezte, hogy a jövőben mindenképpen közösen, csapatban gondolkodnak és cselekszenek majd, a nagyobb kérdésekben közös döntést hozva. A tervek között szerepel, hogy szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot az általános iskolákkal. Még mindig jelentős probléma, hogy kevés a szakember, ezért minél hamarabb, minél több diáknak szeretnék bemutatni a szakképzés lehetőségeit. Ágazati képzőközpontokban is gondolkodnak, a centrumok és a kis- és középvállalatok együttműködésével. Nagyvállalati képzőközpontok pedig a legnagyobb vállalkozások bevonásával valósulhatnának meg.

A pályaorientáció még nagyobb hangsúlyt kap a jövőben. Már most is látni, hogy érkeznek a térségbe befektetni szándékozó nagyvállalatok, amiknek munkaerő kell. Már nem csak a betanított szakmunkásokra, hanem a technikusi minőségben lévő munkaerőre van szükség. Mucsi Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már a szakképzés után vezethet út a felsőoktatásba. Sokan gondolják ugyanis még mindig az ellenkezőjét. A jövőben azon dolgoznak majd, hogy az egyetem, főiskola sok diáknak ne csak álom legyen.

A Mucsi Balázzsal és Uhljár Erikkel Készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 4 = 3