Jelentős fejlesztésre kerül sor a Körös-Maros Nemzeti Parkban

körös-maros nemzeti park Fotó: Pozderka Imre / Körös-Maros Nemzeti Park

Csaknem 800 millió forintból fejleszti a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a pusztai élőhelyeket Dévaványa térségében. A bejelentésre a Kőmagtári tábla állattartó telepének ünnepélyes alapkő letételén került sor szombaton, Dévaványán.

A projekt része a 2014-2020 között megvalósuló azon 92 természetvédelmi fejlesztésnek, melynek köszönhetően százezer hektáron javul Magyarország természeti állapota. Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tevékenysége, beruházásai, értékőrző munkája révén mára a térség fontos szereplőjévé nőtte ki magát. Az ország legszebb és természeti értékeiket tekintve legértékesebb területeit a nemzeti parkok őrzik meg mindnyájunk számára. Ezek közé tartozik a Dévaványa-Ecsegi puszta. A nemzeti parkok munkájának eredményeit magunkénak érezhetjük, hiszen azt a tájat gondozzák, amely magyar identitásunk része, közös örökségünk – tette hozzá.

hirdetés

A helyettes államtitkár megemlítette, hogy a mostani projekt részeként megépülő szürkemarha szárnyék, bivalyistálló és egyéb épületek hozzájárulnak ahhoz, hogy biztosított legyen újabb túzok élőhelyeken a legeltetéssel történő kezelés. Ezzel garantálva a térségben a pannon szikes sztyeppek és mocsarak hosszú távú megőrzését. Hangsúlyozta: a fejlesztés összesen 3 276 hektáron szolgálja a célok elérését.

Balczó Bertalan helyettes államtitkár elmondta, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak kiemelt szerepe van a közép-európai túzok állomány megóvásában. Az itt előforduló körülbelül 500 példányt számláló populáció a hazai állomány egyharmad részét teszi ki – tájékoztatott a minisztérium sajtóirodája.

Szóljon hozzá!

− 6 = 4