Megnyitotta kapuit a Cifra Palota

Fotó: Körös Hírcentrum

Május 4-én megnyílhatott Sarkadon a Cifra Palota Természetközeli Bölcsőde, Játszóház és Közösségi tér. A projekt keretében új munkahelyek jöttek létre, valamint bővült a bölcsődei férőhelyek száma is.

hirdetés

Dr. Mokán István, Sarkad polgármestere hangsúlyozta, hogy a településen családban gondolkodnak. A város képviselőtestülete erre a ciklusra azt tűzte ki célul, hogy kiemelten foglalkoznak a fiatalokkal és nevelésükkel. Most, a ciklus végén látszik, hogy sikeres volt az elmúlt öt év.

hirdetés

A bölcsődések szeptembertől egy új, modern, több férőhellyel rendelkező épületben találnak otthonra. A régi épületet egy tornacsarnok-beruházás keretében el is bontják. Sarkadon négy tagóvoda működik jelenleg. Ezekből kettő egy 50 millió forintos beruházás keretében újul meg, de a harmadik esetében is várják egy pályázat eredményét. Két ovi-foci pálya is épült, és mindegyik intézmény kapott új eszközöket.

Az általános iskola is két telephelyen működik, itt is pályázati forrásból igen nagy léptékű infrastrukturális fejlesztés valósul majd meg a közeljövőben. A térség egyetlen középiskolája is jelentős átalakuláson ment keresztül. A 2018-as tanévnyitó keretében át is adták ünnepélyes keretek között. A fejlesztések mellett számos programmal is igyekeznek kedvezni kicsiknek-nagyoknak.

2015-ben kezdődött az együttműködés a Közös Pont Egyesülettel. Püski Edit kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy egy teljesen más szemléletű és felfogású, Waldorf-típusú óvodát szeretnének létesíteni Sarkadon. Egy épületfelújítást követően 2015 őszén elindult a Waldorf óvoda működése a városban. Sikeres az intézmény, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 2019 elején pedig jött az ötlet, hogy egy bölcsődét is szeretnének létrehozni ugyanúgy a Waldorf szemlélettel. Kiegészítve egy játszóházzal és közösségi térrel. Mivel a bővítés ellenére még mindig kevésnek találta az önkormányzat a férőhelyet, rábolintottak az új intézmény létrehozására. Egy 24 férőhelyes bölcsőde jött létre, korszerű felszereltséggel. A játszóház létrejötte pedig külön öröm volt a településen.

Koszecz Sándor, az egyesület elnöke megosztotta, hogy a szervezet tevékenységei között az oktatás-nevelés folyamatosan jelen volt. Amikor hallottak a Waldorf-kezdeményezésről, szívesen mellé álltak. Az elnök egy korábbi kutatást idézve felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségek nagyban hozzájárulnak minden térség fejlődéséhez. Az új intézmény sikeréhez hozzájárult az uniós anyagi támogatás és az önkormányzat pozitív hozzáállása is.

Püski Edit projektvezetőtől megtudhattuk, hogy azért különleges az intézmény, mert természetközeli szemlélettel nevelik a kicsiket. 5-7 fős csoportokban dolgoznak, odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Az első intézményt, a Waldorf szemléletű óvodát egy gyermek igényei hívták életre, a bölcsőde pedig a gyermekek utánpótlása miatt alakult meg. Az új intézmény újabb hét embernek ad munkahelyet. Sokan közülük olyan szülők, akiknek a gyermeke az óvodába jár, és annyira megszerették azt a szemléletet, hogy szerettek volna hivatásszerűen ezzel foglalkozni. Egyelőre két csoporttal indultak, a nevelőket maguk a gyerekek választották ki, ezzel is erősítve a gyerekbarát szemléletet. A terveik között szerepel egy iskola létrehozása is, a korábbiakhoz hasonlóan valamilyen alternatív pedagógiai szemlélettel.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

9 + 1 =