Medgyesi Pál: még nemzetközibbé tennék a Vitézi Játékokat

medgyesi pál, régészet Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

A Vitézi Játékokat idén már hatodik alkalommal szervezte meg a Munkácsy Múzeum május első hétvégéjén. A programokról, a rendezvény különlegességeiről Medgyesi Pál, a múzeum igazgatóhelyettese számolt be a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A rendezvény első mozzanata minden évben a hagyományőrző csapatok felvonulása végig a sétálóutcán, egészen a Városházáig. Közel 200 páncélos vitéz, középkori kosztümbe öltözött hölgy és úr vonult végig a belvároson. Évek óta nagy az érdeklődés eziránt, ami részben köszönhető a PAVANE Történelmi Zászlóforgatók útközbeni bemutatóinak. A páncélosok egy körülbelül 40 kilogrammos felszerelést cipeltek magukon, el is fáradtak, mire véget ért a felvonulás – osztotta meg Medgyesi Pál.

hirdetés

Óriási sikere volt a rendezvény gerincét alkotó lovagi tornának, a padokon folyamatosan ültek. A hajdúszoboszlói Crux Alba Középkori Hagyományőrzők bemutatója, tábora is óriási sikert aratott. Ottnem csak a felállított sátrakat, hadi felszereléseket lehetett megnézni, de beszélgetni is lehetett a tábor “lakóival”. Ráadásul, hogy még autentikusabb legyen az élmény, a táborban középkori ételeket is főztek, a mai fűszerek nélkül.

A szombat este is kimagaslóan sikerült. Fellépett az Ókörös Trió és a békéscsabai The Moon and the Nightspirit is, amelynek ez volt az első csabai koncertje. Annak ellenére, hogy több albumuk is megjelent már, és rendszeresen hívják őket ilyen tematikájú rendezvényekre. A Hollóének Hungarica zenés estje alatt is nagyon sokan táncoltak még, tovább is tartott a program, mint tervezték. Nagy sikert aratott a fáklyás felvonulás és a tüzes bemutató is.

A Bölcsességek Terme előadásairól is számos pozitív visszajelzést kaptak. Régészeti, kultúrtörténeti, történelmi előadások is hangzottak el a két nap folyamán. Ezzel kapcsolatban kiemelte az igazgatóhelyettes, hogy ha még folytatódhat a Vitézi Játékok, mindenképpen szeretnék, ha az ismeretterjesztő előadások is a program részét képeznék, mert van rá igény.

A jövőre vonatkozóan azt is elárulta Medgyesi Pál, hogy olyan hagyományt szeretnének teremteni ezzel a fesztivállal Békéscsabán, ami akár 10-20 év múlva is létezhet egy ehhez hasonló formában. A rendezvény híre már messze túljutott az országhatárokon, és azok a csapatok, akik eddig eljöttek, mind szívesen visszatérnének a következő években is. Viszont szeretnék majd még több országgal felvenni a kapcsolatot. Idén már Romániából, Szlovákiából és Németországból érkeztek hagyományőrzők, de sok olyan európai nemzet van, akiknek a hagyományait be lehetne mutatni. Bár a rendezvény gerince természetesen a magyar múlt megidézése, de a királyi udvarokban is rendszeres vendégek voltak más nemzetek is.

A Medgyesi Pállal készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 6 = 2