Békés megyében töltötték ki legtöbben az Econventio tesztet

Econventio Teszt Fotó: Körös Hírcentrum

Ahogy minden évben, így 2019-ben is részt vehettek a középiskolás diákok az Econventio teszten, ami a pénzügyi tudást hivatott fejleszteni. Idén 15.491 középiskolás töltötte ki, ami rekordszámba megy.

hirdetés

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója elmondta, nagyon büszkék a szakmai vizsgák, sport- és kulturális versenyek eredményeire, amelyekkel a szakképzési centrum diákjai nap mint nap megörvendeztetik őket. A főigazgató megosztotta, hogy igyekeznek a szakmai ismeretek mellett a diákok számára olyan plusz tudást biztosítani, amivel az életben is megállhatják a helyüket.

hirdetés

„Bő 10 évvel ezelőtt az ország olyan komoly pénzügyi válságban volt, amit a társadalom jelentős része megérzett. Akkoriban volt egy kiváló kezdeményezés, amire az igazgatói munkám során felfigyeltem. Létrejött egy olyan kerekasztal, aminek az volt a célja, hogy egy olyan típusú felmérést és olyan visszacsatolást eszközöljenek, amelyben megjelenik, hogy a diákok mennyire vannak tisztában a pénzügyi folyamatokkal.”

A Békéscsabai Szakképzési Centrum tagiskolái már a kezdetektől fogva részt vettek ebben a kezdeményezésben, és több diákjuk is kitöltötte a tesztet. Ugyanígy tettek idén is, ráadásul a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium végzett a legjobb eredménnyel.

Az Ecoventio-t 2010-ben, 15 pénzügyi területen dolgozó magánszemély, magyar vállalkozó alapította meg. A kerekasztal egyesület szerint az embereknek – főként a fiataloknak -, szüksége van egy olyan economiára, gazdasági-pénzügyi ismeretre, amelyet egyfajta conventionális értékrend mellett tudnak a saját maguk életében hasznosítani. E két szóból alakult meg az egyesület neve is. Az Ecoventio tagjai azt tűzték ki célul, hogy a saját idejüket, pénzüket és tudásukat állítják ennek a célnak a szolgálatába.

„Mi abban hittünk, hogy a pénzügyi ismeretnek három vetülete van – mondta el Sépi Ákos az Egyesület elnöke. „Ott van a tudás rész, nagyon fontos a számolás rész, és van még egy ennél is fontosabb rész, a pénzügyi attitűd. Hogy hogyan gondolkodik a pénzről, hogyan áll a pénzzel kapcsolatos dolgokhoz a fiatal. Hogy hogyan hatnak a családban látott dolgok és az életben tapasztaltak az ő pénzügyi gondolkodásmódjára.”

A Szegedi Tudományegyetemmel, valamint az Állami Számvevőszékkel együtt létrehozták az Ecoventio indexet, amely hat részből áll. Általános pénzügyi ismeretek, a munka világa – adózási ismeretek, egy hitelekkel foglalkozó rész, egy általános gazdasági vállalkozói ismeretek rész, a befektetések – megtakarítások, valamint a nyugdíj és biztosítás témaköre. Ezt a hat témakört vizsgálják a fent említett három vetület szerint. Erre az indexre építették rá az Ecoventio Teszt nevű vetélkedőt. Ez azt a célt szolgálja, hogy legyen egy egyfajta pénzügyi tömegsport, ahol a középiskolások minden évben fel tudják mérni a pénzügyi tudásukat. Ebbe legalább 10 000 középiskolást akartak belevonni, amit a második évben sikerült is megvalósítani.

A tesztben 40 kérdés van, amire 30 percben lehet válaszolni, hogy akár egy tanóra keretében is kitölthető legyen. A teszt eredményét, valamint a jó válaszokat a regisztráció során megadott e-mail címre el is küldik. Ezen felül minden évben rendeznek egy pénzügyi balatoni tábort, ahol az öt legaktívabb iskolából egy-egy csapatot látnak vendégül.

Idén Békés megye lett az első, 3600 kitöltéssel. Csongrád megye a második 1800-al, Bács-Kiskun megye a harmadik 1700-al, tehát a Dél-Alföld volt továbbra is a húzóerő az országban. A kitöltő gyerekek több mint 2/3-a szakképzési centrumon belül tanul. A legeredményesebb pedig a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma lett.

Paláncz György, az iskola igazgatója szerint a teszt és az ezzel járó lehetőségek nagyon jó esélyt teremtenek a gyerekeknek arra, hogy tudatosságra neveljék őket a pénzügyek terén. Hiszen minden, ami nem a hagyományos tanórai keretek közt zajlik, arra sokkal szívesebben fókuszálnak, sokkal szívesebben foglalkoznak vele. Másrészt az iskola hagyományos ágazata a közgazdaság, és azok akik oda járnak érdeklődéssel fordulnak a téma felé. De a teszt során újdonsággal is találkozhatnak, ami bővíti az addig megszerzett tudásukat. Természetesen azok számára, akik más szakra járnak, még nagyobb többletet jelentett a teszt kitöltése.

Az igazgató büszke arra, hogy a legjobbak közt is a legjobbak voltak az iskola tanulói.

hirdetés

Szóljon hozzá!

81 − 79 =