Történész konferenciát rendeznek Gyulán

mezővárosok Fotó: Körös Hírcentrum

Mezővárosok a Dél-Alföldön címmel rendeznek történész konferenciát Gyulán.

hirdetés

Dr. Görgényi Ernő polgármester és dr. Erdész Ádám a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója tartottak a mai napon sajtótájékoztatót a május 17-i eseményről.

hirdetés

600 éve annak, hogy Gyula városát mezővárosként említették meg elsőként egy oklevélben, amely 1419-ben keletkezett. A jeles történeti évfordulóra kíván megemlékezni az önkormányzat és a levéltár közösen. “A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára Gyula város egy jelentős értéke, egy szellemi műhely, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a város Békés megye tudásközpontja. Az Önkormányzat igyekszik is élni ezekkel a lehetőségekkel, amit ez az előny biztosít számunkra és szorosan együttműködünk a Békés Megyei Levéltárral” – fogalmazott a polgármester majd felidézte, hogy az elmúlt években három jelentős tudományos tanácskozást is szerveztek közösen. 2012-ben Gyula város történetének kezdetei címmel, 2014-ben Város, uradalom, vár és 2016-ban A kereszténység védőoszlopa – Gyula 1566-ban címmel rendeztek közösen konferenciát. Mindhárom konferenciáról kiadvány készült.

Az idei konferencia témájáról dr. Erdész Ádám számolt be. “Valóban, a város történetében ez egy különleges dátum. A városi jogi státusz lépcsőjén haladt ebben az időben Gyula. Nem tudjuk biztosan, hogy 1419-ben írták-e először azt, hogy Gyula mezőváros, mindenesetre ebből az időből maradt ránk egy olyan oklevél, amiben ez a kifejezés szerepel. A 600 esztendő alkalmat teremt arra, hogy a város korai történetének ezt az időszakát felidézzük, de úgy idézzük fel, hogy természetesen a dél-alföldi mezővárosok fejlődésének modelljét is megpróbáljuk megragadni” – fogalmazott a levéltár igazgatója.

Ennek megfelelően állították össze a konferencia tematikáját. Egy nagyobb, átfogó előadás fog szólni az európai városvezetési jog történetéről, amelyet a Szegedi Tudományegyetem jogi karának emeritus professzora, Blazovich László fog tartani. Petrovics István, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának az oktatója a korszakban a dél-alföldi városok központi fejlődéséről fog beszélni, őt Homoki-Nagy Mária fogja követni, a szegedi egyetem jogi karának jogtörténeti tanszékének a vezetője, aki a mezővárosi jogról fog beszélni. A levéltár egyik munkatársa, korábban a szegedi egyetem bölcsészkarának az oktatója, Halmágyi Miklós az 1400-as évek fordulóján keletkezett iratok vizsgálata során tett kutatási eredményeit ismerteti majd. Utána szintén egy levéltáros tart előadást, Németh Csaba, aki Maróti Jánosról, arról a földesúrról fog beszélni, akinek ideje alatt komoly fejlődés indult, mikor a vár építése elkezdődött. Gecsényi Lajos, az Országos Levéltár korábbi főigazgatója pedig az alföldi mezővárosok Hódoltság korabeli kereskedelmi viszonyairól fog beszélni.

A korábban megjelent három kiadvány, amely egy sorozatot alkot, így egy negyedik kötettel fog gyarapodni hamarosan, melyet a konferencián elhangzottakról fognak összeállítani.

A szervezők minden kedves érdeklődőt várnak pénteken délelőtt 10 órától a Városháza Dísztermében.  

hirdetés

Szóljon hozzá!

18 + = 26