Megnyílt a Janáky-tárlat a Békési Galériában

janáky Fotó: Gazsó János

A húsz éve elhunyt, Munkácsy-díjas Janáky Viktor békési keramikusművész életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílt meg a Békési Galériában május 10-én.

A tárlatmegnyitón Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze Janáky Viktort a hazai kerámiaművészet nemzetközileg is elismert, kiemelkedő alakjaként méltatta. A művész egész életművét a kísérletező szellem hatotta át. Janáky mélyen tisztelve szülőföldjét, Békést, és annak büszkeségét, a kézműves mesterségek hagyományát és szeretetét szívta magába. Később ez erősödött meg benne és terebélyesedett egyedi, nagy erejű, messzire mutató művészetté. A mesterség megismerésétől és művelésétől indult és jutott el a kérdésfelvető és válaszokat kereső, filozofikus művészetig – mondta el a szakember. Ván Hajnalka egyben rendezője is volt a „Mesterségtől művészetig” című tárlatnak.

Janáky Viktor alkotásait mások mellett az Iparművészeti Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, és emellett Európa kortárs kerámiaművészeti fellegvárainak (Bechyne, Faenza, Vallauris, Porvoo) gyűjteményei őrzik. Több monumentális alkotása (faldomborművek, szökőkútdíszítések) hazai és távoli városok köztereit ékesíti.

1999-ben, nem sokkal halála előtt a művész szülővárosa iránt érzett szeretetből és tiszteletből Békésnek adományozta közel háromszáz darabból álló saját tulajdonú műveit. Ebben mind korai, mind érett korszakából, mind pedig utolsó, kísérleti, képzőművészeti törekvéseiből jelentős példányokat válogatott össze. A Békési Galériában augusztus 31-ig látogatható kiállításon Janáky Viktor kerámiaművész számos vázája, tányérja, faliképe, továbbá fémplasztikai munkái, kisplasztikái, és strukturális alkotásai is helyet kaptak.

2 Comments

  • Méltatlannak tartom, hogy a kiállítást Janáky Viktor felesége, Marik Eszter és lánya, Cséke-Janáky Réka tudta nélkül rendezték meg, még meghívót se kaptak. Én is csak egy békési ismerősömtől tudtam meg. Üdvözlettel, Janáky Marianna unokahúg

  • Minden Janáky névre hallgató Magyarországon él. Telefonkönyvből címük, lakhelyük felkereshető, így részemről is érthetetlen, hogy a kiállításról senki nem kapott értesítést. Üdvözlettel: Dr. Janáky Judit unokahúg

Szóljon hozzá!