Herczeg Tamás: Nem tudjuk mi lesz az épület sorsa

István malom, Békéscsaba, tűz Fotó: Körös Hírcentrum

Tegnap este leégett Békéscsaba ikonikus épülete az István malom.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, dr. Takács Árpád kormánymegbízott szakértőcsoport összehívását kezdeményezte. A szakértőcsoport műemlékvédelmi szakemberekből, építészekből, statikusokból, mérnökökből áll, akik fölmérik majd az épület állapotát. Herczeg Tamás hozzátette, szerda reggel beszélt Gulyás Gergely miniszter úrral, aki nem vetette el azt a gondolatot, hogy a kormányzat támogassa az épület valamilyen módon történő helyreállítását. Ez ügyben Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkárral is folytattak tárgyalásokat.

hirdetés

Az épület közösségi célú hasznosítását tervezték a tulajdonosokkal. Az elmúlt hónapokban intenzív munka folyt ez ügyben, amit a tűz most megállított.

„Nagyon sok kérdés vetődik fel a malom épülete ügyében és nagyon sokan ajánlottak fel valamiféle támogatást. Ma hajnalban hívott fel dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere aki segítségnyújtásról biztosított. Magánszemélyektől is érkezett fölajánlás, ezek közül a legnagyobb egy 150.000 forintos fölajánlás. Nem tudjuk mi lesz a sorsa az épületnek, hiszen még folynak a vizsgálatok. Nem tudjuk, hogy milyen közösségi összefogásra lehet szükség, de arra gondoltunk többen, hogy egy folyószámlát nyitunk, ahová adományozni lehet. Én magam 200.000 forintot szeretnék az adózott jövedelmemből felajánlani” – mondta el a képviselő.

Újságírói kérdésre, miszerint van-e az épületnek biztosítása, Herczeg Tamás elmondta, valószínűleg van, de hogy ez milyen típusú, majd csak a tulajdonosok tudják megmondani.

Herczeg Tamás köszönetet mondott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a tűzoltóknak, valamint Kiss András tűzoltó ezredesnek, aki irányította az oltás folyamatát. A mai napon Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter is tartott sajtótájékoztatót, amit itt olvashatnak.

Kapcsolódó tartalom: 

 


Felhívás!

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést szervez az István malomért, melyre mindenkit szeretettel várnak!
Időpont: 2019. május 23. (csütörtök), 16:30

Találkozó: Csabagyöngye Kulturális Központ főbejáratánál
Megemlékező beszédet mond: Ugrai Gábor, az egyesület elnöke.


 

 

Szóljon hozzá!

− 1 = 3