Szarvas Péter: Anyagi és erkölcsi veszteség is ez a városnak

Fotó: Körös Hírcentrum

„Anyagi és erkölcsi veszteség is ez a városnak” – fogalmazott a tegnapi tűzeset kapcsán Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

„Bízunk abban – amit még most nem lehet megmondani -, hogy az épület belsejét ért kárnál nagyobb kár nem fog keletkezni. Sajnos azt kellett ma látni, hogy a főépület belső gerendázata, szinte teljesen megsemmisült. Szerdán 13 óráig senki számára nem volt engedélyezett a belépés. Még mindig olyan területnek van minősítve, hogy senki nem mehet be az épületbe, hiszen rendkívüli hőmérséklet van a falakon belül és a gerendázat csonkjai nem mindenhol estek le a mélybe. Mindez nagyon balesetveszélyes” -mondta el Szarvas Péter a mai napon tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

hirdetés

A tűzesetet követő riasztás után a tűzoltók azonnal a helyszínen voltak és a rendőrséggel biztosították a területet az oltás megkezdéséhez. A tegnapi tevékenység során volt olyan időszak, amikor száz tűzoltó dolgozott.

„Köszönetet kell mondanom a tűzoltóság, a rendőrség és a polgárőrség ott dolgozó szakembereinek, akik hamar felvonultak és felismerve a tűz jellegét, gyorsan elkezdték a szakszerű oltást. Annak egyelőre nincs nyoma, hogy személyi sérülés történt volna. Reméljük, hogy akkor, amikor a hivatalos hatósági emberek beléphetnek az épületbe, ez az információ így is marad.

A tűz okáról még nincs információnk. A tűz okának kivizsgálására tűzvizsgálati hatósági eljárást fognak lefolytatni. A holnapi (csütörtöki) nap lehet az első, amikor a szakemberek bemehetnek a falakon belülre. Ezzel egy időben elkezdődhet majd a megmaradó épület állékonyságának vizsgálata. A délelőtti szemlézés alapján a statikai mérnökök szerint a kívülről látható jellemzők alapján az épület stabilnak tűnik, de ez nem tekinthető végleges álláspontnak.”

A városvezető hozzátette, az épület magántulajdonban van. A tulajdonos céget képviselő személyek együttműködőek. Közös döntés született arról, hogy a területet el kel zárni a jármű és a gyalogosforgalom elől, mindezt a cég saját eszközeivel, saját anyagi hátterével biztosítja. A Gőzmalom teret szinte teljesen el kell zárni, hogy mennyi időre, azt egyelőre nem lehet tudni. Az Élővíz-csatornához közeli (azzal párhuzamos) járdaszakasz lesz csak járható a gyalogosok által. A Gőzmalom tér a jármű forgalomtól és a malom fala melletti járdaszakasz a gyalogosok elől teljesen el lesz zárva.

A Kórház utcai volt magtár épületben is tűz keletkezett, amit az oda szálló pernye okozott. Az épület melletti járdaszakasz és a magtár melletti parkolók is el lesznek zárva a forgalom elől. A Kórház utca a jármű forgalomra meg van nyitva, illetve a liget melletti járda is járható lesz.

„Az ingatlant érintő védettséget tekintve érdekes a helyzet. A malom ingatlan földterület része műemléki védettségű. Viszont, a tűzeset által érintett malom épület helyi védettség alatt álló felépítmény ingatlan. Ezen vonatkozásban a város az önkormányzat által meghozott önkormányzati rendelet alapján, majd a városi közgyűlésnek lesz kompetenciája dönteni az épület sorsáról” – fogalmazott Szarvas Péter.

„Folyamatosan figyeljük a szakemberek munkáját. Reméljük, hogy a vizsgálatok mihamarabb befejeződnek, hogy az önkormányzat közgyűlése a szükséges döntéseket meg tudja hozni. Számomra is jólesett a csabaiak és a Békés megyeiek együtt érző viselkedése. Aki itt él a városban, vagy megyeiként sokat járt itt, annak szívéhez nőtt az István malom épülete jelentősége miatt, történelme miatt és a több mint 100 évig ott folyó munka miatt. Olyan lehetett ez mindenki számára, mintha a múltunkból egy-egy részt kiszakítottak volna.

Jól esett a város polgármestereként, hogy az emberek döntő részében az együttérzés, a sajnálat és a fájdalom érzése vegyült össze. Ígérem a csabaiaknak, a Békés megyeieknek, hogy az önkormányzat – azokban a jogkörökben, amik megilletik -, tudatosan és gyorsan meghozott döntésekkel fog majd intézkedni a jövőben.”

A soron kívüli közgyűlés összehívása a napokban megtörténik.


Felhívás!

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést szervez az István malomért, melyre mindenkit szeretettel várnak!
Időpont: 2019. május 23. (csütörtök), 16:30

Találkozó: Csabagyöngye Kulturális Központ főbejáratánál
Megemlékező beszédet mond: Ugrai Gábor, az egyesület elnöke.


 

 

Szóljon hozzá!

53 + = 61