Több óvoda épülete is megújult Békéscsabán

óvoda Fotó: Körös Hírcentrum

Összesen 73,5 millió forint TOP-os forrásból újulhatott meg a dr. Becsey Oszkár utcai és a Kölcsey utcai óvoda épülete. Az energetikai korszerűsítéssel pedig nem áll le a fejlődés, az önkormányzat saját forrásból is segít majd.

hirdetés

A békéscsabai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 100%-os intenzitású európai uniós támogatást kapott több önkormányzati tulajdonú épület energetikai korszerűsítésére. A fejlesztés elősegíti az intézmények hatékonyabb energiahasználatát, a racionálisabb energiagazdálkodást. Ezúttal két óvoda, a Dr. Becsey Oszkár utca 25. és a Kölcsey utca 15. szám alatti intézmények felújított épületeinek ünnepélyes átadására kerülhetett sor.

A dr. Becsey Oszkár utcai óvodában a fejlesztés eredményeként a külső falak, az épület pincefödémje és a padlásfödémje hőszigetelésre került. Az épület homlokzati ablakait és ajtóit kicserélték. Mindkét intézményben megtörtént a gazdaságtalanul működő kazán cseréje, valamint a meglévő radiátorokra termosztatikus szelepet építettek. A melegvíz-ellátás korszerűsítése állótárolós vízmelegítő beépítésével történt meg, illetve háztartási méretű napelemes kiserőmű beépítésére is sor került. A projekt megvalósítása során a projektarányos akadálymentesítés követelményei szerint új akadálymentes bejárat, külső rámpa, akadálymentes WC is kialakítására került sor. A Kölcsey utcai intézményben szintén hőszigetelték a külső falakat és az épület padlásfödémjét. Az épület homlokzati ablakait és ajtóit kicserélték. A melegvíz-ellátás korszerűsítése itt villanybojler beépítésével történt meg, illetve háztartási méretű napelemes kiserőmű beépítésére is sor került.

A projektátadó ünnepségen Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, annak idején, amikor készítették elő a TOP-os projekteket, az volt a cél, hogy a lakosság minden szegmensében idézzenek elő szolgáltatásminőség-javulást. A dr. Becsey Oszkár utcai óvoda a múltban is nagyon népszerű volt a családok körében, a felújítás már régóta váratott magára. 43 millió forintból újult meg az épület. A munka rendkívül gyors ütemben zajlott, hamarabb befejeződött, mint a határidő.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere maga is a dr. Becsey Oszkár utcai intézményben töltötte óvodás éveit, és gyermekei közül ketten szintén ide jártak. Városvezetőként minden fejlesztésnek örül, de az ilyen személyes élmények fokozzák az örömet. Nagyot fejlődött most az óvoda. Viszont például a fűtőtestek cseréje és a festés még hátravan, erre az önkormányzat biztosít forrást. Több pályázat esetében is várnak még választ, tehát a fejlődés itt korántsem áll meg.

Az elmúlt évben hét óvodai fejlesztés valósult meg a megyeszékhelyen, ebből is látszik, milyen komoly szándékkal viseltetett az önkormányzat az intézmények korszerűsítése iránt. Az óvodákban új helyiségek kerültek kialakításra, többször az alapterületet is tudták bővíteni. A TOP projektjei pedig az energetikai korszerűsítést tették lehetővé. A Mackó-Kuckó Óvodában és a Százszorszép Művészeti Bázisovodában jelenleg még zajlanak az építési beruházások – részletezte dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft.ügyvezetője.

Nagyné Kerekes Anikó, a Dr. Becsey Oszkár utcai óvoda intézményvezetője az óvoda történetéből osztott meg részleteket a megjelentekkel. 1932-ben alapították az intézményt, akkor már magánóvodaként funkcionált. 1985-ben új épületet kellett felhúzni, mert a korábbi megsüllyedt, nagyon rossz állapotba került. Az idei évben pedig újabb lépésekkel még korszerűbb és fenntarthatóbb lett az óvoda.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

45 − = 37