Nemzetközi szinten mutatták be a jó gyakorlatokat

jó gyakorlatok Fotó: Békéscsabai Szakképzési Centrum

Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozóra, a jó gyakorlatok bemutatására került sor a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Szakképzési Centrum közös rendezvénye során.

hirdetés

2019 májusában Békéscsabán találkoztak az ACCESS to VET – with Competence Development and Skills Recognition (A szakképzés elérése – kompetenciafejlesztéssel és tudásbeszámítással) című Erasmus+ Szakképzési Stratégiai Partnerségek projekt résztvevői. A projekt koordinátor intézménye a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya. A találkozó első munkanapján fogadták az Írországból, Spanyolországból, Olaszországból és Romániából érkező partner szervezetek képviselőit, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum munkatársait.

hirdetés

A találkozó Pántya Imre főosztályvezető köszöntőjével indult. Röviden bemutatta a főosztályt és annak felépítését. Ezt követően Vidovenyecz Éva, a projekt koordinátora ismertette a projekt előrehaladásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A kétéves projekt a záró szakaszához érkezett. Aktuálissá vált a közös szakmai munkát bemutató, jó gyakorlatok füzetének végső formába öntése. A gyűjtemény olyan, már működő jó gyakorlatokat mutat be, amelyek a transzverzális kompetenciák fejlesztésével, a non-formális tanulás útján szerzett ismeretek beszámításával támogatják az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, illetve munkanélküliek sikeres szakmaszerzését, majd munkába állását.

A résztvevő szervezetek nemcsak megosztották, hanem át is vették a partnerek jó gyakorlatainak egy-egy elemét. Megteremtve ezzel a hosszú távon történő beépülés és továbbfejlesztés lehetőségét. A program az intézmények beszámolóival folytatódott. Reflektálva az előző, szicíliai találkozón szerzett benyomásokra, az azóta elért eredményekre.

Az ebédszünet után a Kormányhivatal jó gyakorlatainak bemutatására került sor. Szabó István munkaerőpiaci szakügyintéző a „Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben” című projekt bemutatójával az előzetesen megszerzett tudás beszámításának egyik lehetséges módját ismertette. Ezt követően Kiss Ilona munkaerőpiaci szakügyintéző az ügyfél profilozás szerepének jelentőségéről beszélt az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők transzverzális készségeinek a fejlesztésében. Utolsó napirendi pontként a projekt során megismert, kipróbált és adott szempontok szerint bemutatott, értékelt jó gyakorlatok partnerenkénti beszámolóira került sor. A napot közös kulturális program zárta lovas programmal, múzeumlátogatással és élő zenével és magyaros ízekkel.

A találkozó második munkanapján a Békéscsabai Szakképzési Centrumban folytatódott a projekt munka. Körömi Kitti iskolapszichológus az ír Ballymun Job Centre által alkalmazott gyakorlat kipróbálásának tapasztalatait ismertette a transzverzális készségek fejlesztése témakörében. Az előadást követően Balogh Zsuzsanna tanár a centrumban folyó felnőttképzések rendszeréről adott áttekintést. Majd jó gyakorlatként a modulvizsgák szervezését mutatta be. A program Szabó István a transzverzális kompetenciák fejlesztése témájához kapcsolódóan a TÁMOP 2.1.6. „Újra tanulok” és GINOP 6.1.1. „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című projekteket ismertette. Előadásához kapcsolódóan Balogh Zsuzsanna a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiumában, a bemutatott projektek részeként megvalósított képzésekről adott tájékoztatást. A kétnapos rendezvény zárásaként a centrum épületében megvalósuló felnőttképzések tanműhelyeit tekintették meg a találkozó résztvevői, ahol lehetőség volt egy-egy gyakorlati óra tevékenységébe is bepillantani.

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

92 − = 89