Mediterrán ciklon robbanthatja be a légkört a jövő héten

A jövő hét első felében egy mediterrán ciklon okozhat heves viharokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében.

hirdetés

Vasárnap még kegyes lesz hozzánk az időjárás, kellemes májusi idővel búcsúzik a hét. Bár több felhő lehet az égen, ezek jellemzően fátyolfelhők lesznek, viszont gomolyfelhők is takarhatják majd a napot, melyekből elsősorban az északkeleti, valamint a nyugati és az északnyugati tájakon alakulhatnak ki átmeneti jelleggel futó záporok, néhol egy-egy zivatar. A délies szél az Alpokalján megélénkülhet, de a zivatarokat erős, esetleg viharos lökések is kísérhetik. A délutáni órákra 23 és 28 fok közé melegszik a levegő.

hirdetés

Hétfőn változik a helyzet. Napközben az Adria térsége felől egy mediterrán ciklon közelítheti meg hazánkat, melynek hatására délnyugat felől egyre többfelé kell majd csapadékra számítani eső, de főként záporok formájában, helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Ekkor még csak kevés helyen élénkülhet meg a déli-délkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 28 fok között alakulhat.

A jelenlegi számítások szerint (a mediterrán ciklonok pályamozgása az egyik legnehezebben meghatározható) kedden ez a mediterrán ciklon uralhatja időjárásunkat. A ciklon előoldalára kerülhetünk, ami azt jelenti, hogy dél felől meleg, nedves légtömegek érkezhetnek hazánk fölé, melyhez kellő mennyiségű energia is társul majd a légkörben. Ezek együttesen már elegendőek lesznek ahhoz, hogy országszerte záporok, zivatarok alakuljanak ki, többfelé kell számítani heves viharokra is, elsősorban a felhőszakadások jelenthetnek majd problémát, de emellett jégeső, viharos széllökések és sűrű villámlás is kísérheti a zivatarokat. A délies szél egyébként viharoktól függetlenül is élénk, erős lehet. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 27 fok között alakulhat, de a zivatarokat követően több fokkal lehűlhet a levegő.

Szerdán is még többfelé okozhat viharokat ez a mediterrán ciklon, viszont ekkor már a Dunántúlon több fokkal visszaeshet a hőmérséklet az északnyugatira forduló szélnek köszönhetően, helyenként csak 15-16 fokot mérhetünk napközben, a Dunától keletre lehet még melegebb, itt akár 23-25 fokot is mutathatnak a hőmérők, ott ugyanis a délnyugati áramlás lehet még erőteljesebb, viszont itt alakulhatnak ki a nagyobb viharok is.

Csütörtökre mindenhol az északias áramlás veheti át az uralmat, így stabilizálódhat a légkör, egyre kevesebb helyen hullhat csapadék, és heves viharok sem valószínűek már ezen a napon a kissé hűvösebb időben -írja az Időkép.

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés

Szóljon hozzá!

93 − = 85