Brexit – Brit pénzügyminiszter: May utódja számára sem lenne könnyű a megállapodás nélküli kilépés

személyi, brexit, Egyesült Királyság Fotó: Pixabay

A brit pénzügyminiszter szerint Theresa May távozó miniszterelnök utódja aligha tudná kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül a parlament akarata ellenében.

Philip Hammond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában feltűnően erőteljes megfogalmazásokkal intette May majdani utódját a rendezetlen Brexit elkerülésére. Kijelentette: a londoni alsóház nagyon egyértelmű szavazással adta értésre, hogy nem támogatja a megállapodás nélküli Brexitet. “Parlamenti demokráciában élünk, és egy olyan miniszterelnök, aki nem vesz tudomást a parlamentről, nem számolhat azzal, hogy hosszú ideig a posztján marad” – figyelmeztette az utódjelölteket a brit pénzügyi tárca vezetője.

hirdetés

Theresa May pénteken jelentette be, hogy június 7-én távozik tisztségéből. Vasárnapig nyolcan jelezték, hogy indulnak az utódválasztási versenyben, és közülük többen is kifejezték hajlandóságukat a megállapodás nélküli Brexitre.

MTI

Szóljon hozzá!

− 6 = 3