Szerdán lesz az iskolákban az országos kompetenciamérés

iskolába, felsőoktatási, iskolatáska, szakmai, középfokú, kompetenciamérés, pótfelvételi, keresztféléves Fotó: Pixabay

Szerdán zajlik az országos kompetenciamérés az Oktatási Hivatal (OH) szervezésében. A felmérés során a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok szövegértési képességét és matematikai eszköztudását vizsgálják.

A hivatal az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a mérés minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanulónak kötelező. Kivéve a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját. Az idén 2666 iskola 3555 telephelyén több mint 274 ezer diák vesz benne részt. A 6. évfolyamból 99 806-an, a 8. évfolyamból 88 737-en, a 10. évfolyamból pedig 85 667-en.

hirdetés

Az országos kompetenciamérés a tanulók szövegértési képességét és matematikai eszköztudását térképezi fel. Ezért a feladatsorok a vizsgált területeket részletesen lefedő, különböző nehézségű kérdésekből állnak. A mérés fontos célja az intézmények teljesítményének nyomon követése – írták.

Az eredmények összevetése arra ösztönözheti az iskolákat, hogy munkájukat megújítsák, a hozzáadott pedagógiai értéket bemutató adatok segítségével pedig megtalálhatják azokat az intézményeket, amelyektől fejlődésükhöz jó gyakorlatokat és támogatást kaphatnak – közölte a hivatal.

Annak érdekében, hogy az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák pedagógiai teljesítménye összehasonlíthatóvá váljon, az országos kompetenciamérést a tanulók családi hátterének vizsgálata egészíti ki. Az OH a diákok közvetítésével kérdőívet juttat el a szülőkhöz, amelynek kitöltése önkéntes és név nélküli – olvasható a közleményben.

“A kérdőívek adataiból képzett, a tanulók szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével jobban megmutatkozhat azon iskolák értékes pedagógiai munkája is, amelyek nehezebb körülmények között élő vagy gyengébb képességű tanulókkal foglalkoznak” – írták. A magyar köznevelés országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben kezdődött, és ma a világ legkorszerűbbjei között tartják számon – számolt be az MTI.

 

Szóljon hozzá!

47 + = 51