Kilátó lett a nagyéri gőzmalom kéménye

kilátó Fotó: Lovászi Péter

A napokban átadásra került Nagyéren az a 25 méter magas kilátó, amelyről belátható a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterülete. Sőt, tiszta időben akár a Világosi-hegyeket is felfedezhetik a távolban.

A kilátó érdekessége, hogy egy 125 éves, egykori malomkémény köré épült fel. Az 1900-as évek fordulóján a Zöldi családnak volt itt egy, akkoriban nagyon korszerűnek számító gőzmalma, amelyből azonban mára már csak a kémény maradt meg.

Nagyér a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Montág-puszta mellett fekszik, erre az adottságra építve pályázott a község önkormányzata több, turisztikai célú beruházásra. Kialakítottak egy szálláshelyet (Zöld béka), három tanösvényt (pillangós, madaras, szikes-vizes élőhely), valamint a Maros-háton egy túraútvonalat. Ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan megépült a kilátó is.

A régi kémény köré egy acélszerkezetet építettek és tetejét egy kicsit visszabontották. A látogatók 144 lépcsőn juthatnak fel a 25 méter magas kilátó tetejére. A lépcsőket úgy alakították ki, hogy azokon bárki kényelmesen fel tud sétálni, ráadásul közben pihenők is vannak.

A magasból a Körös-Maros Nemzeti Park kétezer hektáros Montág-pusztai területét olyan perspektívából csodálhatjuk meg, amire csak ritkán adódik lehetőség. A településtől nyugatra, a Száraz-ér menti nádas vonulat mögött elterülő puszta egységes képét csak néhány fasor és tanya bontja meg. Föntről megfigyelhetjük a puszta szélén vadászó barna rétihéjákat, a kilátó körül röpködő fecskéket, s bekukkanthatunk a közelben lévő gólyafészekbe is.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

 

Szóljon hozzá!