Az orosházi média is terítékre került az ülésen

orosházi Fotó: Körös Hírcentrum

Május 30-án tartották meg soron következő ülésüket az orosházi képviselők. A testület beszámolókat hallgatott meg és pályázatokról, fejlesztésekről is döntött. Összesen 22 napirendi pontot tárgyaltak.

Az oktatáshoz kapcsolódva két napirendi pontban is döntöttek. Orosháza önkormányzata 2003 szeptemberében határozatlan időre használatba adta a Kodolányi János Egyetem számára a most székhelyként működő Gyopárosi út 3. alatti ingatlant. Az egyetem azzal a kéréssel fordult a városvezetéshez, hogy az iskola által elnyert Infó-kommunikáció a békés(i) jövőért című pályázathoz biztosítsa további öt évre az ingatlan használatát. A pályázat keretében korszerű informatikai berendezéseket vásárolhatott az egyetem, ezeknek köszönhetően a jövőben informatikai képzés is megvalósulhat.

hirdetés

A „Működő MEZGÉ-ért” Alapítvány 2018. évi támogatásáról szóló elszámolás elfogadása és 2019. évi támogatási kérelmének elbírálása szintén szerepelt a napirendben. Az önkormányzat 2018-as költségvetésében 5 millió forintot biztosított tehetséggondozásra. A keretösszegből a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tehetséggondozó programját és a Gyulai SZC Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hiányszakképzési programját finanszírozta. 2018-ban egymillió forintot biztosított a Kossuth-tagiskola alapítványának, hogy támogathassák a már nem hiányszakmának számító gépi forgácsoló szakmát tanulókat. Elek Sándor, az alapítvány elnöke arra kérte a képviselőket, hogy ez a hozzájárulás maradjon meg a következő évre is. A javaslatot elfogadta a testület.

Az orosházi média objektivitásáról értekeztek

A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. keretein belül működő Petőfi Művelődési Központ, valamint az orosházi média 2018. évi beszámolói, illetve a 2019. évi tervezetei is a képviselők elé kerültek. Füvesi Sándor önkormányzati képviselő kifogásolta, hogy a helyi média ellátta közszolgálati feladatát, a helyiek tájékoztatását. Nem más most már az orosházi közmédia, mint a Fidesz pártpropagandája – emelte ki. Véleménye szerint az ellenzéki képviselők megjelenési lehetősége jelentősen csökkent az évek során. Fejes Róbertné rámutatott, hogy azért szerepel többet a jelenlegi országgyűlési képviselő a médiában, mint mások, mert annak idején ő nyerte a választásokat. Tóth Zoltánné képviselő arra világított rá, hogy a Magyar Vöröskereszt országos igazgatósága 2019-ben a közszolgálati feladatok ellátásáért Az év médiatámogatója díjat adományozta az Orosházi Média Kft.-nek.

Fetser János szintén arra volt kíváncsi, hogy miben teljesült a média objektivitása. Hogyan, milyen formában, mekkora terjedelemben és milyen mértékben átszerkesztve jelenhet meg a jövőben az ellenzék is. Véleménye szerint viszont a kulturális programok tekintetében igen színes a tájékoztatás. Dávid Zoltán polgármester szerint a Petőfi Művelődési Központ jól végzi a munkáját. Minden hétvégén programokkal várják az embereket, kicsik-nagyok egyaránt jól érezhetik magukat. Megköszönte Lajti Tímea intézményvezető munkáját. Az orosházi média szerinte szintén megérdemli a dicséretet. Komoly, színvonalas munkát végeznek hétről hétre.

Nánási János főszerkesztő megköszönte a kollégák munkáját és a képviselő-testület támogatását. Elmondta, hogy 115 százalékkal növekedett a média saját bevétele. Augusztusban teljesen megújult az OrosCafé, most már országos szinten megállná a helyét. Elindult az AgrárInfó újságmelléklet, amellyel egy igen lényeges réteget érnek el. Az elmúlt évekhez képest nőtt az újság megjelenési száma is és a terjedelme is. A bővült tartalom pedig a sikeres, sokak által ismert helyieket mutatja be. Az ellenzéki megjelenéssel kapcsolatban pedig emlékeztetett mindenkit, hogy 2017 áprilisában felajánlotta az ellenzéki pártoknak a megjelenést. Nyitottak mindenre, ami pozitív, ami eredménykommunikáció. Úgy emlékszik, akkor éppen Fetser János mondta azt, hogy ilyet nem tudnak adni, általában ellenvéleményük van. Arra is kitért, hogy ha egy ellenzéki rendezvényre meghívást kapnak, elmennek. A munkatársai pedig igyekeznek objektíven közvetíteni az eseményeket.

Elismerések az orosházi Kék Lámpások Napján

A Kék Lámpások Napján átadott önkormányzati elismerések szintén szerepeltek a napirendben. A Kék Lámpások Napján az Orosházi Rendőrkapitányság, az Orosházi Készenléti Rendőrség, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, valamint a Békés Megyei Mentőszervezet Orosházi Mentőállomása munkájának megismerésére lesz lehetősége az érdeklődőknek. A hangsúly a balesetek, veszélyes helyzetek megelőzésén van. A rendezvény méltó keretet biztosít arra, hogy a kéklámpások a közösség érdekében kifejtett áldozatos tevékenységét és kiváló szakmai munkáját elismerve az önkormányzat a legkiemelkedőbbeket megjutalmazza, feletteseik javaslata alapján. A díjazás formája egyenként 100-100 ezer forint pénzjutalom, amelyet a rendezvény keretein belül adnak át.

Szelfipont vagy kórházi fejlesztés

Az utolsó napirendi pontként az Orosháza Város Önkormányzat 2019. évi költségvetéséhez kapcsolódó döntések álltak. Az előterjesztés harmadik pontjában olvasható, hogy az önkormányzat régi elképzelése a város központjában egy szelfipont. Az óriás térbetűkből alkotott településnév egy kifejezetten népszerűsítő arculati elem, amely forgalmas, látogatott közterületre kihelyezve, monumentalitásának köszönhetően helyi turisztikai látványosságok részévé válhat. A szelfipont terveit Orosháza főépítésze, Novák Péter álmodta meg és készítette el. Az elkészült három tervet ezt követően a közösség véleményezte. A város lakóinak szavazását követően a legtöbb szavazatot kapott szelfipont készülne el. Orosháza felirat egy szívecskével indul majd és a feliratban megjelenik a Panoráma kilátó, amely Orosháza, illetve Gyopárosfürdő egy különleges nevezetessége. A szelfipont kialakítása összesen körülbelül négy millió forintba fog kerülni.

A napirend hatodik pontjából kiderül, hogy az Orosházi Kórház egy bruttó 4.445.000 forint értékű beruházás megvalósítását tervezi az intézményben. A kardiológiai fekvő- és járóbeteg-szakellátásban egyaránt rendkívül nélkülözhetetlen terheléses EKG rendszere elavult. Dr. Duray Gergő főigazgató jelezte az önkormányzat részére, hogy a beruházás forrásának nagy része már rendelkezésre áll. A várostól egymillió forint támogatást kérnének.

Fetser János azt javasolta, hogy a szelfipont és a kiadvány helyett a kórháznak adják a pénzt, mert az eszközre nagyobb szükség van. Emellett sok más olyan berendezés is van, amit be kellene még szerezni az intézményben. A képviselő módosító javaslatot is tett erre. Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy folyamatosan segítik az Orosházi Kórházat. Nem biztos, hogy most a szelfipontra szánt összeget kellene a kórháznak adni. Füvesi Sándor szerint a szelfipont várhat, viszont az orvosi eszközre szükség van. A tartalék keretből inkább azt támogassa a testület. Fejes Róbertné megosztotta, hogy ha megtehetik, odaadják a pénzt a kórháznak. Viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a környező települések lakosságát is itt kezelik, mégis mindig az orosházi városvezetést okolják a rossz egészségügyi helyzet miatt. Dr. Szabó Ervin úgy látja, hogy egy négy millió forintos szelfipont nem fogja egyhamar visszahozni az árát. Inkább a kórház támogatására kellene fordítani a pénzt. Ezzel lehet segíteni az orosháziakat. Sára Csaba képviselő örömmel látta, hogy halad előre a város és azt is, hogy a kórház maga is igyekszik tenni a fejlődéséért.

 

Szóljon hozzá!

4 + 6 =