Országos versenyen kimagasló diákokat köszöntöttek a BSZC-ben

BSZC Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma dísztermében tartották meg azt a díjátadó ünnepséget, amelyen az országos versenyen kimagasló eredményt elérő diákokat és felkészítő tanáraikat köszöntötték.

hirdetés

Az idei évben 100 tanuló és 44 felkészítő tanár vett részt sikerrel a versenyeken. Ez a szám duplája a tavalyi diáklétszámnak. A 100 résztvevő diákból pedig 99 a Békéscsabai Szakképzési Centrum valamelyik tagiskolájának tanulója.

„Ez különleges alkalom, hiszen a békéscsabai szakképzés, és egyúttal az ország legjobbjait van szerencsénk egy időben díjazni. A 2017-es évi díjátadóhoz képest 2019-ben dupla annyi díjazott lett. Annak ellenére, hogy a két évvel ezelőtti versenyhez képest sokkal szigorúbb feltételeknek kellett megfelelniük a tanulóknak – mondta el Mucsi Balázs a BSZC főigazgatója.

országos
Fotó: Körös Hírcentrum

Bár most országos megmérettetésről van szó, de vannak olyan békéscsabai diákok, akik európai, valamint világszintű versenyeken is kiemelkedőek lettek. A szakképzési centrum legfőbb feladata, hogy lehetőséget biztosítson a diákok megmérettetésére. Eszközt, időt, tudást adva, energiát belefektetve. Mucsi Balázs hangsúlyozta, hogy mindez a felkészítő tanárok nélkül nem menne, akik akár a munkaidejükön túl is foglalkoznak a diákokkal.

A főigazgató a tanulók és felkészítő tanáraik mellett a BSZC minden dolgozójának megköszönte a segítséget, hiszen a siker közös. Valamilyen szinten mindenki hozzájárult ahhoz, hogy ezt az eredményt elérhessék. Továbbá megköszönte a kis- és nagyvállalatoknak, akik a duális képzésben nyújtottak lehetőséget a tanulásra, de a sor itt még nem ért véget.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszédében rávilágított, fontos, hogy jól felkészült szakemberek kerüljenek majd ki az oktatási intézmények falai közül. Olyan szakemberek, akik idővel hozzájárulhatnak a megye fejlődéséhez, a bérek emelkedéséhez.

Ha jó szakemberek vannak, az azt jelenti, hogy a befektetni szándékozó vállalatok ide fognak jönni. Ha pedig idejönnek, akkor több munkahely lesz, ami magával hozza a bérek növekedését. Így pedig egy élhetőbb, jobb vidékké válhat Békés megye is.

– mondta.

Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere a diákokhoz szólva egy a saját életéből vett történetet osztott meg. Még diákkorában kérték meg, hogy vegyen részt egy matematikaversenyen. Ugyan kényszerből versenyzett, mert nem volt meg a létszám, és nem is ért el helyezést, ez mégis olyan lökést adott a számára, hogy végül tanár lett. Sose lehet tudni, hogy miből mi fog következni, hogy mit hoz az élet – mondta el, aki maga is a BSZC egyik tanára. Büszkeséggel hallgatta a közgyűlésen, hogy a centrum tanulói milyen kimagasló helyezéseket értek el ezen a versenyen.

A Trefort Ágoston tagiskola felkészítő tanára, Petrovszki Zoltán kérésünkre elmondta, hogy idén az épületgépész technikus tanulójuk első helyezést ért el. Úgy, ahogy az elmúlt években is hasonló helyezésekkel tért haza. Az országos versenyre készülő tanulók elméleti és gyakorlati képzést is kaptak. Az elméleti feladatok, főként számításokból álltak, amikhez az előző évek feladatit használták fel. A gyakorlati részben pedig a legújabb technológiáknak megfelelően készítették fel a diákokat a gyakorlati oktatók.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

1 + 7 =