Magyar Posta: változik több belföldi és nemzetközi csomag díjszabása

csütörtöktől

A Magyar Posta 2019. július elsejétől több belföldi – és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítja. A lakossági csomagtermékeket illetően továbbra is az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag ára marad a legalacsonyabb. Az Európai Unió országaiba tartó csomagküldemények feladási díja nem változik, így a díjmódosítás a küldeményforgalom jelentős részét nem érinti.

A lakossági csomagtermékeket illetően az MPL Postacsomag ára marad a legalacsonyabb, 2 kilogrammos súlyig 1550 forintról 1630 forintra változik, azaz mindössze 80 forinttal kerül majd többe 2019. július elsejétől. Az MPL Üzleti Csomag esetében, szintén 2 kilogrammos súlyhatárig, 70 Ft-os emelés lesz, azaz 1790 forint helyett 1860 forint lesz a háznál kézbesítés díja.

A Magyar Posta a csomagautomatákra küldött csomagok esetében a korábbiaktól eltérően súlykategóriánként differenciálja az árakat, annak érdekében, hogy optimalizálja az automaták kihasználtságát. 2 kg-ig a szolgáltatás díja továbbra is 890 Ft marad, viszont a magasabb súlykategóriáknál ennél valamennyivel több, 10 kg-ig 1 030 Ft, 20 kg-ig pedig 1 340 Ft lesz.

Változik a népszerű törékeny és terjedelmes extraszolgáltatások árazása is. A továbbiakban a két szolgáltatás díjazásában elválik egymástól: a törékeny felár 100%-ról, 75%-ra csökken, valamint többletszolgálatásként bevezetjük az időgaranciát. Az intézkedés célja a piaci gyakorlatnak megfelelő moduláris árazás irányába való elmozdulás.

A belföldi árakkal párhuzamosan változnak egyes nemzetközi csomagszolgáltatási díjak is. Július elsejétől az Európai Unión kívüli országok esetén változnak az árak: a nemzetközi EMS gyorsposta – ami világ 114 országába időgarantált csomagkézbesítést nyújt – átlagosan 6,4 százalékkal nő, míg a nemzetközi postacsomag esetében az áremelés átlagos mértéke 1,5 százalék. Az Európai Unió országaiba tartó csomagküldemények feladási díja változatlan marad, így a változás a küldeményforgalom jelentős részét nem érinti.

Magyar Posta Zrt.

Szóljon hozzá!