Elindult az Ünnepi Könyvhét Békéscsabán

ünnepi könyvhét Fotó: Körös Hírcentrum

Idén már 90. alkalommal szervezik meg országszerte az Ünnepi Könyvhetet és 18. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. Békéscsabán is számos programmal várják az érdeklődőket.

Mint azt Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója megosztotta, 1927-ben javasolta először a rendezvény megtartását Supka Géza a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének. A cél egyértelműen az olvasás népszerűsítése volt. Az volt a terve, hogy minden településnek legyen egy olyan időszaka, amikor “az irodalom ingujjban kimegy az utcára”. De ne csak az írott szöveg kerüljön a középpontba, hanem kísérőként legyenek például zenés programok is. Figyeljenek továbbá arra is a szervezők, hogy olyan környezetben jelenjenek meg a könyvek a sátrakban, amely fontos az adott városban.

hirdetés

Békéscsabán a főtéren és a Békés Megyei Könyvtárban zajlanak a programok. Az író-olvasó találkozók mellett a gyerekeknek lehetőségük van például meséket is hallgatni. A Gyermekkönyvnapok különlegessége, hogy úgy tűnt, a szülők hamarabb és szívesebben költenek a kicsik olvasnivalójára, mint egy-egy könyvre saját maguknak.

A rendezvény megnyitóján Bauer Barbara író köszöntötte a megjelenteket. A szerző több olyan témát is feldolgozott már műveiben, amelyek szorosan kapcsolódnak a megye történelméhez. Ezért is kedvelik annyira a békéscsabaiak. Mellette pedig egy zenei különlegességgel is találkozhattak az érdeklődők. Egy kolumbiai egyetemi kórus is fellépett a főtéren, majd később a katolikus templomban adtak koncertet. Csupán néhány napot töltöttek a megyeszékhelyen, és azt az időt ki is használták.

A még megvalósuló programokról ide kattintva tájékozódhatnak.

Szóljon hozzá!

33 − 31 =