Napraforgó: nagyjából annyi lesz, mint tavaly

napraforgó Fotó: Pixabay

Romániában már csaknem kétszer akkora területet foglal el ez az olajosnövény, mint nálunk vagy Franciaországban, de az előrejelzések alapján az európai összetermés így is a tavalyi szint körül várható. Ukrajnában egy kicsivel gyengébb lehet a végeredmény, mint a 2018. évben regisztrált, kiugróan jó termés.

A Stratégie Grains május legvégén Bulgáriában 800 ezer hektáros napraforgóterületről tudott, ami 5 százalékos bővülés az előző évhez képest. Franciaországban a 15 százalékos területnövekedés ellenére sincs több napraforgó, mint nálunk szokott: 630 ezer hektárt vetettek be vele. Románia a legnagyobb napraforgótermesztő az unióban: a termőterületet idén 5 százalékos bővüléssel már 1,16 millió hektárra teszi a Stratégie Grains. Az amerikai agrárminisztérium (USDA) utolsó előrejelzése alapján az Európai Unióban összesen 4,25 millió hektárról 2,28 t/ha-os átlaghozam mellett 9,7 millió tonna napraforgómag kerülhet a raktárakba – ugyanannyi, mint tavaly.

hirdetés

Ukrajnában az amerikai agrárminisztérium szerint 6,2 millió hektárt foglal el a növény, és 2,39 t/ha-os átlaghozam mellett összesen 14,8 millió tonnás össztermés várható tőle, nem sokkal kevesebb, mint tavaly. Ha így van, akkor keleti szomszédaink belehúztak a vetésbe, mivel május közepén még csak a termőterület 77 százalékán, 4,4 millió hektáron volt földben a mag. A térségünkben nagy termelő még Oroszország, ahol jóval kisebbek az átlaghozamok, mint Európában és Ukrajnában. Idén 7,85 millió hektárt vetettek be ezzel az olajosmaggal, de az 1,59 t/ha-os átlaghozam mellett az össztermés kevesebb lesz, mint az ukránoknál: 12,5 millió tonna körül alakulhat.

A mostani adatok alapján tehát bőven lesz napraforgó a térségünkben. Ami az árát illeti, kihathat rá a helyettesítő termék, azaz a repce árának várható emelkedése – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

 


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!