Egyre szorultabb helyzetben a Rádió 1 hálózata

rádió 1 Fotó: Pixabay

Szorult helyzetbe került a Rádió 1, mivel mérések szerint a rádió egy ideje már alig kap állami reklámbevételt, ez pedig komoly érvágás a cég számára. Ráadásul a Médiatanács hamarosan további városokban némíthatja el a hálózatot, melyet már így is több nagy ütés ért nemrég. Bakai Mátyás, a cég ügyvezetője eközben saját hangján próbálja letagadni magát, a cég pedig nem teszi közzé pénzügyi beszámolóját – írja a Media1.

hirdetés

Szalay Dániel, a Media1.hu főszerkesztője annak járt utána, hogyan változott a Rádió 1 hálózat helyzete Andy Vajna halála után. A bevételi adatok például egészen megdöbbentőek. Mint írják, a korábban még sok állami reklámban részesülő Radio Plus Kft., illetve a Rádió 1 hálózat az év folyamán egyre kevesebb állami pénzt kapott.

hirdetés

“A honlapja alapján jelenleg 39 rádiós frekvencián sugárzó rádiós hálózat, a Rádió 1 fenntartása márpedig igencsak költséges, hiszen egyrészt a vállalat nagy rádiós neveket igazolt le, másrészt fizetnie kell a Rádió 1 adását átvevő helyi rádiók díjait, költségeit is (frekvenciahasználat díja stb.). Ehhez tavalyig még hatalmas segítséget jelentett, hogy az Orbán-kormány (a Miniszterelnökség), illetve különböző állami cégek, például a Szerencsejáték Zrt. lelkesen költötte a Rádió 1-nél az adófizetők pénzét, ezzel is lehetővé téve a kormánybiztos rádiós hálózatának rendkívül gyors terjeszkedését, illetve versenyelőnyhöz juttatva a vállalkozást azokhoz a rádiós cégekhez képest, amelyek nem tartoztak az állam kedvencei közé, és így a piacról próbálnak megélni.” – fogalmazott cikkében Szalay Dániel.

Töredékükre estek vissza az állami bevételek

A Kantar adatbázisa alapján tavaly január és április között a Radio Plus Kft. listaáron becsült teljes reklámbevételének 20,9 százaléka állami reklámokból származott. Ehhez képest idén, 2019 januártól áprilisig a cég állami reklámbevételeinek aránya mindössze 6,2 százalék volt a Kantar listaáras adatai alapján. Idén januárban a Kantar adatai szerint az állami arány még ugyan 17,7 százalék volt, de Vajna halála után 2,9 százalékra esett az érték már februárban. Márciusban a mutató még lejjebb ment – írja a Media1.

Eközben a Fidesz-közeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá bekerült Retro Rádióhoz nagy ütemben áramlottak az állami reklámpénzek. Sok pénzt elköltött itt a Szerencsejáték Zrt. és a Miniszterelnökség is. A Retro Rádió idén január és április között a listaáras bevételeinek 27,6 százalékát, azaz bevételeinek közel harmadát az államtól szerezte. Ez forintra átszámolva a Retro Rádió esetében 1,04 milliárd forintot jelentett listaáron kalkulálva.

Ugyanezen időszakban a Rádió 1-nél 293,4 millió forintot tett ki listaáron az állami költések mértéke. Pedig egy évvel korábban az állami reklámbevétel még 756 millió forint volt az év ugyanezen időszakában. Azaz 2018. január és április között a Radio Plusnál.

Miért veszíthet támogatást a hálózat?

Hogy miért történt, hogy míg a Fidesz-közeli médiaholding által megkaparintott országos vételkörzetű Retro Rádió sok állami reklámot kapott, eközben számos állami kampány esetében mellőzték a Rádió 1-et? Ezzel kapcsolatban a Szalay Dániel által megkérdezett rádiós piaci szereplők körében több – egymással egyébként nem ellentétes – teória is terjed.

Az egyik ilyen, többek által is említett magyarázat, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) rossz néven vehette, hogy Andy Vajna még a halálát megelőzően nem ajánlotta fel a céget a KESMA-nak. Azaz Vajna úgy csinált, mintha rádiós piaci jelenléte amúgy nem az erős kormányzati hátszelének is lett volna köszönhető. És minden frekvenciát elnyerhetett volna akkor is, ha a Médiatanács nem huny szemet a rádiós cég időnként hiányos, illetve kínos formai hibákat tartalmazó pályázatai felett, mint ahogy történt Békéscsabán és Velencén.

A békéscsabán történteket sokan ismerik országszerte. A békéscsabai FM104MHz-es frekvencián működő Rádió 1 is a hálózat része. A korábban a békéscsabai 88.9MHz-es frekvencián 12 évig működő Rádió 1-et üzemeltető Interax Kft. jelenleg még mindig a Kúria ítélethozatalára vár a ‘Rádió 1’ név földrajzi korlátozás melletti jogszerű használatának ügyében. Mint ismeretes, 2018. november 28. óta a 88.9MHz-es frekvencián a Csaba Rádió fogható.

Nem vették jó néven a NER-ben azt sem, hogy Vajna halála után sem került a rádiós cég közvetlenül a NER-hez. Innentől fogva a Rádió 1 élére visszakerült Bakai Mátyás ügyvezetőnek számolnia kellett azzal, hogy a vállalat addigi hátszele tovaszállhat. Kevesebb reklámbevételt juttatva próbálják őket megszorongatni, a Rádió 1 pénzügyi értékét csökkenteni.

Pályázatokat veszít a Rádió 1

Érdekes az is, hogy a Rádió 1 hálózattal szemben a Médiatanács több szankciót is kirótt, ami miatt még a budapesti frekvenciája is veszélybe került 2023 utánra. Néhány hete a Médiatanács inkább hagyta parlagon heverni a tihanyi frekvenciát, ami tavaly még a Rádió 1-hez tartozott. A tihanyi rádiós pályázaton a Rádió 1 partnercégének pályázatát tartalmi aggályokra hivatkozva dobták ki. A pályázatot eredménytelennek minősítették. Dunaföldváron szintén el kellett némítani a Rádió 1 adását egyelőre, és új rádiós pályázatot írtak ki. A frekvenciáért két, azonos székhelyű Rádió 1 partnercég versenyez egymással, más induló ugyanis nem is pályázik.

A Media1 információi szerint ezzel még nincs vége, ugyanis a Médiatanács további városokban is arra készül, hogy a lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát nem hosszabbítja meg. Pedig korábban a Médiatanács még arra is hajlandó volt, hogy a rádiós pályázatokon alapelvárás megfelelő bankszámla-igazolás hiányában is győztesnek hozza ki a Rádió 1-et.

Érdekes az is, hogy a Rádió 1-et üzemeltető cég, a Radio Plus Kft. bírságot is kockáztatva, törvénytelenül még mindig nem tette közzé 2018-as éves pénzügyi beszámolóját. Ezt legkésőbb május végén meg kellett volna tennie a vonatkozó jogszabály alapján. Sem erre, sem más kérdésre nem voltak hajlandóak eddig válaszolni. Írásos válaszok hiányában a Media1 felhívta telefonon Bakai Mátyás ügyvezetőt. De ő a saját hangján próbálta letagadni magát. Amikor a színjáték lelepleződött, Bakai azt mondta, nem hajlandó nyilatkozni, majd letette a telefont.

hirdetés

Szóljon hozzá!

63 + = 65