Eltűnt a Bartók Béla úti sztárgólyapár?

bartók Fotó: Körös Hírcentrum

Az elmúlt napokban egyre kevesebbet láthattuk a békéscsabai Bartók Béla úton rendszeresen fészkelő Gólyapárt. Karcsiról és Kláráról van szó, akiknek a sorsát nem csak a csabaiak, hanem az egész országban nagyon sok állatbarát követte.

hirdetés

A történet egészen a tavalyi évig nyúlik vissza, amikor a madárpár fészkét elsőként el akarták távolítani az alatta lévő telken zajló építkezés miatt. Ekkor egy másik fészket helyeztek az út túloldalára, az eredeti helyére pedig X alakban vasdarabokat tettek. A gólyák ezek köré építették fel új lakhelyüket, nem fogadták el a másik oszlopon lévő fészket. A vasakat végül eltávolították, és a fiókák is rendben felcseperedtek.

hirdetés
bartók
Ez a fészek lakatlan maradt. Fotó: Körös Hírcentrum

2019-ben ismét megpróbálták áthelyezni a fészket a hatóság szakemberei. Mondanunk sem kell, hogy a lakosság teljes felháborodással reagált erre, és mielőtt megérkeztek volna a gólyák, visszarakattak mindent az eredeti helyére. A madarak megérkeztek, lerakták a tojásaikat. Sajnos ezután az időjárás szólt közbe. A sok eső, hideg szél miatt a fiókák nem élték meg a nyarat.

Sokan a pótköltésben reménykedtek, ám úgy látszik, ez nem sikerült. Most pedig Karcsi és Klára is elhagyta a Bartók Béla úti fészket. A békéscsabaiak abban reménykednek, hogy jövőre nagyobb szerencsével jár majd a pár.

hirdetés

Szóljon hozzá!

78 − 74 =