Fidesz: sokféle hasznosítása lehetne a szőlőültetvénynek

fidesz Fotó: Körös Hírcentrum

A Fidesz frakció szintén megtartotta a június 20-i békéscsabai közgyűlés értékelő-sajtótájékoztatóját. Ezen részt vett Kiss Tibor alpolgármester, Bíró Csaba, az Oktatási Bizottság elnöke, valamint dr. Ferenczi Attila tanácsnok.

Közel negyven napirendi pontot tárgyaltak meg a június 20-i közgyűlés során. Kiss Tibor a Békéscsabai Rendőrkapitányság beszámolójával kezdte. Ebből kiderült, hogy Békéscsaba a megyei jogú városok között biztonság szempontjából az élvonalban van. Az alpolgármester kiemelte azt a gondoskodó munkát, amit a rendőrség az ifjúság felvilágosításáért tesz.

hirdetés

Az Ifjúsági Koncepció és cselekvési terv felülvizsgálati eredményei is a közgyűlés elé kerültek. Az Ifjúsági Koncepció létrejöttét egy társadalmi munka előzte meg, amin több százan vettek részt. Egy elemzésből kiderül, hogy az új ötletek beváltak, és a diákok magukénak érzik. Kiss Tibor és Bíró Csaba is igyekszik minden eseményen részt venni, amelyeket a diákok rendeznek. 2020-ban egy új koncepció fog készülni, de az idei év magasra tette a mércét – mondta el az alpolgármester.

A város közgyűlése döntött a gyermekétkeztetés, diétás étkeztetésének térítési díjáról, ami 2019. július 1-jétől lép életbe. Az idei évtől egy új szolgáltató felel majd a beszerzésért. Ennek következménye, hogy a diétás étkeztetésben egy 18,5 %-os térítési díjcsökkentés várható. Bíró Csaba javaslata elfogadásra került. A normál étkeztetés térítési díjában azonban nem történik változás – tájékoztatott az Oktatási Bizottság elnöke.

A Közgyűlés elismeréseként többen is kitüntetésben részesültek. 2019-ben Ando György néprajzkutató, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar kapta az elismerést. Szintén zárt ülés keretein belül döntött a közgyűlés arról, hogy ki részesül a “Békéscsaba Ifjúságért” kitüntetésben. A kitüntetést a Békés Megyei Diáksport Egyesület, valamint Perényi László testnevelő tanár kapta.

Voltak vitás napirendi pontok is

Az elhíresült Kenderföldeknél lévő bányagödör ügye is felmerült. A Fidesz frakciójának álláspontja szerint a városi fejlesztések, beruházások és a környezetvédelem egyensúlyát meg kell találni. Nem mehet az egyik, a másik rovására – mondta el dr. Ferenczi Attila tanácsnok. A Wenckheim-kerékpárút kiépítése során kitermelődő földdel kezdeni kell valamit. Egy május 29-i ülésen szembesült a testület azzal, hogy az anyaggödröt 95%-os tisztaságú termőfölddel a város fel szeretné töltetni. A terület természeti értékekkel rendelkezik, több védett állatfajnak is otthont ad. Bár horgászásra nem alkalmas, pihenőhely lehet a lakosság számára. A számítások szerint ezt a területet 9000 fordulóval lehetne feltölteni, ami zavarná a környéken élő lakosokat. A legfőbb probléma mégis az, hogy a képviselő testületet nem tájékoztatták, és a lakossági felháborodás is azt mutatja, hogy ők sem tudtak róla.

A másik nagy vitát a Csabagyöngye szőlőültetvény váltotta ki. Az ültetvény 6500 szőlőtőkéből és körülbelül 120 gyümölcsfából áll. Egy 2010-es Start-munkaprogrammal indult el, és közfoglalkoztatottak bevonásával épült meg. Ez kilenc évvel ezelőtt nagy dolog volt, hiszen nem volt olyan nagy munkaerő kereslet. És ha a Munkácsy-negyedre jut 3 milliárd forint, miért ne juthatna arra is 3-4 millió, hogy tovább éljen ez az érték és akár tanösvény legyen belőle, ami a diákok ismereteit bővíthetné. Turisztikai célpont is lehetne, ha átvenné egy cég a Városfejlesztési Kft.-től.

Szóljon hozzá!

3 + 7 =