Jubilál a Körös-Völgyi Sokadalom Gyulán

sokadalom Fotó: Körös Hírcentrum

Immár 20. alkalommal kerül megrendezésre Gyulán a Körös-Völgyi Sokadalom, amely szinte az összes magyar népi kultúra elemét megjeleníti. A rendezvény visszaadja a régi vásárok hangulatát a Gyulai Várkertben június 28 és 30-a között.

hirdetés

A népi kismesterségek megismerése mellett, a gyerekek ügyességi és népi játékokat próbálhatnak ki a rendezvény mindhárom napján. Megidézve dédszüleink gyermekkorának meséit és játékait. A rendezvényre látogatók megismerhetik Békés megye térségének jellegzetességeit is.

A Sokadalom pénteken veszi kezdetét, ezen a napon a Gyulai Várszínház 56. évadának megnyitójára is sor kerül 18.30-tól, ahol többek között Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, és dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház ügyvezetője is beszédet mond.

Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke már a kezdetektől aktív résztvevője és szervezője a Körös-Völgyi Sokadalomnak. Az elnök asszony szerint ő bár  megidősödött a 20 év alatt, a rendezvény megtartotta a fiatalságát.

„Annak idején álmomban sem gondoltam, sem én, sem pedig a fő partnerem a Balassi Táncegyüttes koreográfusa Mlinár Pál, hogy ez a rendezvény megél húsz évet. Egy felkérésre indítottuk el, amikor a millenniumot ünnepeltük, és akkor azt gondoltam, hogy ne mesterségek ünnepét, hanem mesterséges ünnepet próbáljunk meg létre hozni, nem csak Magyarország néhány várához kapcsolódóan, hanem a határon túlra is. Így Erdélyben illetve a felvidéken is megrendezték Millenniumi Sokadalom néven” – mondta el Pál Miklósné.

Az alapot akkor is és most is a kézművesség adja. Azonban csak olyan kézművesek jöhetnek, akiket a Népművészeti Egyesület delegál, így tudják ugyanis megőrizni a termékek árusításának, valamint a mesterség bemutatók minőségét. Minden évben valamilyen vezérfonal mentén csoportosítják a bemutatókat. Idén a Dél-alföldi viselet és népművészet köré csoportosulnak a műhelyek portékái.

Ezt körbe járva lesz csuhé- és gyékényfonás, szegedi papucskészítés és hímzés, csipkeverés, bőrművesség és fafaragás is. A rendezvény teljes időtartalma alatt megtekinthetik a „Dél-alföldi viseletek régen és ma” című kiállítást.

A Körös-Völgyi Sokadalom olyan népzenészeknek, mesemondóknak és táncegyütteseknek is bemutatkozási lehetőséget ad, akik lehetnek akár profik, fél profik vagy amatőrök is. A családok számára is rengeteg program szolgál szórakozási lehetőséggel. Lesznek mesék, bábszínházi előadások és fellépnek a Langaléta Garabonciások is – ismertette Kocsis Klára.

Dr. Görgényi Ernő, Kocsis Klára, Farkas Lilla/Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Görgényi Ernő elmondta, hogy a gyulai nyár egyik legértékesebb programjáról van szó, ami érékeket éltet. A népi kultúra és népi mesterségek egyik legkitűnőbb rendezvényéről van szó, ami országosan is elismert.

„A Körös-Völgyi Sokadalom egy olyan rendezvénysorozat egyetlen megmaradt darabja, amely a millennium évében indult. Több magyarországi helyszínen rendeztek hasonló seregszemlét a népi mesterségeknek és népművészeteknek, ez azonban egyedül Gyulán maradt meg. Köszönhetően annak, hogy a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel és a Békés Megyei Néptáncosok Egyesületével, önkormányzatunk szorosan együttműködik.”

A polgármester hozzátette, hogy korábban a szorult pénzügyi helyzetekben is sikerült fenntartani a rendezvényt az önkormányzat segítségével. Mára ezt szerencsére meg tudják oldani pályázati forrásokból is, aminek köszönhetően sokkal gazdagabban el van látva a rendezvény, így a jövője, a fenntartása nem kétséges.

A családok számára is kedvez a program, és ilyen formában nem érhető el hasonló rendezvény. Egyedül a Budai Várban megrendezett Mesterségek Ünnepe hasonlítható ehhez. A régi történelmi vásárok hangulata köszön vissza a Gyulai Várkertben, ami szórakozási lehetőséget nyújt mindenkinek, a kicsiktől a szép korúakig.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 4